Pátek, 26. dubna 2024

NOVÝM PŘEDSEDOU ZDRAVÝCH MĚST, OBCÍ A REGIONŮ SE STAL PETR ŘEZNÍČEK, MÍSTOSTAROSTA MĚSTA CHRUDIM

NOVÝM PŘEDSEDOU ZDRAVÝCH MĚST, OBCÍ A REGIONŮ SE STAL PETR ŘEZNÍČEK, MÍSTOSTAROSTA MĚSTA CHRUDIM

Valná hromada, nejvyšší statutární orgán Národní sítě Zdravých měst ČR, rozhodla na konci minulého týdne o tom, kdo povede úspěšnou asociaci další dva roky. Samosprávy, které v České republice realizují mezinárodní Projekt Zdravé město WHO, od nynějška bude řídit Mgr. Petr Řezníček, místostarosta Chrudimi, společně s dalšími šesti zástupci Zdravých měst, obcí a regionů. Hlavním úkolem pro následující období bude zejména konzultace a pomoc při tvorbě kvalitních evropských projektů, postup v rámci Společných témat či podpora dalšího kvalitního postup členů v rámci Projektu a mnohá další.

V Jihlavě se Valná hromada, kromě samotné volby nových statutárních zástupců NSZM, kteří pocházejí z různých obcí a regionů Čech, Moravy a Slezska, zabývala praktickými tématy, jak dále rozvíjet tento projekt v České republice a přispět tak ke zvyšování kvality života nejen na lokální a regionální úrovni, ale také na národní i evropské úrovni.

Mezi důležité body patřila tzv. Společná témata municipalit, které realizují Projekt Zdravé město či místní Agendu 21. Rada vlády pro udržitelný rozvoj podpořila na počátku roku 2007 myšlenku, aby se společným meziresortním tématem udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni v České republice pro rok 2007 stala udržitelná a bezpečná doprava. Myšlenku, jejímž iniciátorem byla právě Zdravá města, obce a regiony a další samosprávy realizující mezinárodní program místní Agenda 21, podporují také zástupci resortů, vědeckých institucí i neziskových organizací. „Pět let po Johannesburgském summitu se díky spolupráci municipalit a resortů začíná v podmínkách ČR naplňovat hlavní motto Summitu „od agendy k akci“ a pojem „místní akce“ tak získává zcela konkrétní význam“, komentoval tento významný kvalitativní posun ředitel asociace P. Švec. V rámci Společných témat realizují města a obce celou škálu konkrétních aktivit, které mají za úkol zvýšit povědomí o problémech v dopravě a zároveň ukázat cestu k jejich řešení.

Ústředním tématem byla rovněž kvalita veřejné správy a konkrétní způsoby, jak dále zlepšovat služby pro občany. „O tom, že municipality zapojené do Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 směřují správným směrem, svědčí i fakt, že program MA21 je již druhým rokem Ministerstvem vnitra zařazen mezi oficiální metody zvyšování kvality územní veřejné správy v ČR, řekl dále P. Švec.

Důležitým bodem jednání byla také diskuse o tzv. Aalborské chartě a závazcích, které mají přispět k udržitelnému rozvoji v našich městech a obcích. Řada Zdravých měst již dlouhou dobu naplňuje tato kritéria, ale dosud se oficiálně k této dobrovolné, ale prestižní výzvě nepřipojila. Ředitel asociace k tomuto tématu řekl: „Díky nedávné prezentaci NSZM ČR na mezinárodní konferenci udržitelných měst ve španělské Seville, která díky unikátnímu postupu asociace vzbudila velký zájem, jsme si uvědomili, že aktivity, které Zdravá města realizují, je třeba prezentovat i navenek – v celosvětovém měřítku. Jednou z takových cest by mělo být podepsání tohoto prestižního dokumentu a následné přihlášení se k Aalborgským závazkům.“

Valné hromady NSZM se zúčastnilo na šedesát zástupců Zdravých municipalit.
Municipality zvolené do Rady NSZM pro roky 2007-2009: Zdravý kraj Vysočina, Zdravá města Chrudim Vsetín, Litoměřice, Kopřivnice, Hodonín, Nové Město na Moravě; Revizní komisi NSZM tvoří zástupci Zdravých měst Letovice, Moravská Třebová a Svazku obcí Hamr.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů