Pátek, 26. dubna 2024

Apple chce být zelenější než jeho konkurenti

Apple chce být zelenější než jeho konkurenti

Společnost tak reaguje na kritiku ekologů, kdy Apple skončil v žebříčku Greenpeace na posledním místě

Počítačový výrobce Apple včera představil plán, který má podle šéfa firmy Steva Jobse zajistit, že bude společnost "zelenější" než většina jejích konkurentů. Ve zprávě "Zelenější Apple", kterou společnost uveřejnila na svých webových stránkách, Jobs informuje o tom, jak bude Apple vyrábět své počítače ekologičtěji než doposud a jak se postará o jejich následnou recyklaci.

Apple podle dokumentu plánuje kompletní odstranění používání arseniku ve svých displejích či zastavení používání PVC nebo samozhášecích přísad v produktech do konce roku 2008.

Společnost zároveň zavede program také ve svých obchodech, ve kterých by zákazníci měli mít možnost vrátit nevyužívané přehrávače iPod a ty by byly následně ekologicky zlikvidovány.

Apple chce být zelenější než jeho konkurenti

Apple reaguje na nedávné zveřejnění žebříčku nejekologičtějších společností vyrábějících elektroniku. V něm skončil na posledním místě. Žebříček sestavuje každé čtvrtletí Greenpeace a hodnotí v něm, jak ekologický je výrobní proces vybraných firem a jak recyklují produkty, které prodávají.

Na prvním místě žebříčku nejekologičtějších společností vyrábějících elektroniku se umístil čínský počítačový výrobce Lenovo. Ten obdržel nejvyšší známku za politiku ohledně elektronického odpadu a její uplatnění; výrobce nabízí zpětný odběr a recyklaci svých produktů ve všech zemích, kde je značka prodávána. Lenovo také oznamuje objem elektronického odpadu, který recykluje.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů