Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstva životního prostředí a průmyslu se neshodnou. Poroste v budoucnu spotřeba elektřiny, nebo Česko dokáže energií šetřit? Včera se o tom ministři přeli na jednání Bezpečnostní rady státu (BRS).
Rozhřešení mají přinést tři různé scénáře budoucí české spotřeby elektřiny. Svůj má připravit jak Martin Bursík, tak Martin Říman. Krizovou variantu pro výpadek v dodávkách ropy a plynu dodá ministerstvo zahraničí. "První scénář počítá s menším nárůstem spotřeby elektřiny v následujících 10 až 15 letech. Druhý respektuje ekonomický růst, to, že na HDP se ze 33 procent podílí průmysl," říká premiér Mirek Topolánek. Scénáře označuje jako "optimistický, optimální a havarijní". Spor o energetickou budoucnost Česka není první. BRS už v březnu přišla se zprávou, v níž energetickou budoucnost opírá o prolomení limitů na těžbu uhlí či stavbu nových bloků jaderných elektráren. Bursík oproti tomu prosazuje energetické úspory a alternativní zdroje energie.

Dobrou chuť / středa 11. 7., ČT 2 ve 20.30. Režisér celovečerních hraných filmů Zdeněk Tyc (Vojtěch, řečený sirotek; Smradi) natočil dokumentární zamyšlení nad konkrétními i obecnými souvislostmi jídla a stravování. Ve filmu se potkáme s odbornicí na správnou výživu, s ekologem, sociálním psychologem či představitelkou novodobého fenoménu, biopotravin. Rámec snímku tvoří příprava oběda a samotný oběd - v rodině, která se stravuje způsobem většinové společnosti, a zároveň v té, jež reprezentuje novodobý životní styl sociálně-ekologického charakteru.

Čína postupně v různých odvětvích sníží a omezí výskyt 12 organických látek, trvale znečišťujících životní prostředí, včetně dioxinu.
V květnu 2001 byl schválen pakt ze Stockholmu, který řeší otázku organických látek, trvale znečišťujících životní prostředí. Čína 3. července letošního roku začala tento pakt oficiálně plnit v rámci státního plánu, podle kterého do r. 2015 investuje 34 miliard čínských juanů do oblasti kontroly organických látek, znečišťujících životní prostředí.
Zástupce šéfa čínského generálního státního úřad pro ochranu životního prostředí Zhang Lijun řekl, že čínská vláda plně využije tuto šanci, koupí nejmodernější zahraniční techniku, uplatní zahraniční manažment a zkušenosti, aby realizovala ekonomický růst bez znečištění životního prostředí.

Společnost Canon se dle včerejší zprávy umístila na přední příčce seznamu ekologicky smýšlejících společností. Tento seznam má na svědomí organizace Climate Counts, která sledovala 56 firem a výsledky vyhodnocovala na základě 22 kritérií rozdělených do čtyř kategorií: hodnocení dopadu působení společnosti na globální oteplování, usilování o snížení tohoto vlivu, podpora veřejné iniciativy usilující o toto snížení a zpřístupnění potřebných informací.
Nejvýznamějším kritériem bylo snížení emisí oxidu uhličitého, které tvořilo 56 % z celkového maximálního ohodnocení (100 bodů). Konečné výsledky ukázaly, že více než 50 bodů kromě Canonu získalo dalších pět společností - International Business Machines Corp., Toshiba Corp., Motorola Inc., Hewlett-Packard Co. a Sony Corp. Z oboru elektroniky a počítačové techniky bylo přitom sledováno 12 firem. Na stránkách Climate Counts můžete najít další informace o tom, jak se sledované firmy umístily.

Jeden z průzkumů veřejného mínění v USA ukázal, že v případě dalšího vzestupu cen benzínu by Američané zvažovali nákup méně žíznivého vozu, raději by však snížili výdaje na dovolenou nebo dokonce na potraviny, než aby se omezovali v používání svého auta.

Americká automobilka Chrysler se přidala k iniciativě United States Climate Action Partnership, která mj. silně lobbuje za zpřísnění limitů spotřeby. Nový vlastník Chrysleru, fond Cerberus, naopak ve Washingtonu tvrdě lobbuje proti limitům - s tím, že by údajně mohly Chrysler "zabít".

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů