Pátek, 26. dubna 2024

Voda nabízí investorům šanci vydělat i pomoci

Voda nabízí investorům šanci vydělat i pomoci
Češi pozvolna přicházejí "na chuť" takovým investičním fondům, které jim nejen poskytnou slušný výnos, ale jejichž kapitál také pomáhá chránit životní prostředí nebo zvyšovat zdroje pitné vody. Jde o tzv. společensky odpovědné fondy (socially responsible funds), které poprvé vznikly ve druhé polovině 80. let ve Spojených státech. V tuzemsku jich zatím není mnoho, ale podle expertů jich bude přibývat.

Nejde o charitu

"Také v Česku se lidé stále více zajímají o problémy spojené například se změnami klimatu či nedostatkem zdrojů," říká Roman Dvořák, analytik společnosti Pioneer Investments. Její fond "globální ekologie" od počátku letošního roku zhodnotil klientům majetek o 9,3 procenta a za posledních 12 měsíců o více než 17 procent.

Počátkem srpna pak banka ČSOB uvede na trh svůj druhý otevřený akciový fond "vodního bohatství" (první byl upsán na jaře a je v něm skoro 900 milionů korun). Banka podle Jana Barty, ředitele Investiční společnosti ČSOB, nyní spravuje "společensky odpovědné" (někdy se říká etické) investice za zhruba 1,6 miliardy Kč.

Její mateřská belgická skupina KBC má v pětadvaceti fondech tohoto druhu nyní majetek za přibližně čtyři miliardy eur, což ji v tomto byznysu řadí na jedno z předních míst v Evropě.

"Ale společensky odpovědné investování rozhodně není o charitě. Cílem je poskytnout investorovi výnos a zároveň přispět k řešení palčivých problémů, které se dotýkají nás všech," uvedl Jens Peers, který v irském Dublinu pro KBC spravuje fond "vodních akcií" (Eco Fund Water).

Na globálním akciovém trhu se koncem roku 2003 objevil zvláštní "vodní index (Palisades Water Index), sledující akciové kurzy více než 30 významných firem, které mají co do činění s vodárenstvím.

Jsou tu dodavatelé pitné vody jako francouzská Veolia či Aqua America, ale i německý koncern RWE, který v tomto byznysu také podniká. Dále výrobci vodárenské technologie, měřicích a kontrolních přístrojů nebo zavlažovacích zařízení (mj. americký General Electric či německý Siemens).

Vodní index rychle roste

Zmíněný vodní index za posledních 10 let rostl v průměru o 21 procent ročně, tedy dvakrát rychleji než hlavní globální indexy.

Ve světovém vodárenském byznysu, kde se ročně "otočí" nejméně 400 miliard dolarů, lze nyní investovat do zhruba 400 společností, s jejichž akciemi se obchoduje na burzách cenných papírů. Experti jsou přesvědčeni, že právě voda patří ke komoditám, na kterých akcionáři ani v budoucnu neprodělají. Tím hlavním důvodem je, že poptávka po ní rychle roste, zvláště v rozvojových zemích.

"Navíc zdroje pitné vody jsou ve světě značně omezené. Z celkového množství vody na Zemi lze bez úpravy pít jen 0,3 procenta," upřesňuje Peers. To znamená, že se bude muset mohutně investovat do úpravy vody, včetně jejího odsolování (v tom zatím vede Kuvajt).

Infrastruktura vodárenství je ve vyspělých zemích většinou hodně zastaralá, neboť vznikala v první polovině minulého století. A v zemích rozvojových je zcela nedostatečná, nebo vůbec neexistuje. Firmy budou na další výstavbu a modernizaci v příštích letech potřebovat nejméně bilion dolarů.

"I to je důvod, proč tento sektor rychle poroste, a nabídne tak velké příležitosti pro zhodnocení kapitálu," soudí Peers.

O tom, že v tomto sektoru investorům kynou velké šance, je přesvědčen také Daniel Wild ze společnosti SAM Group. Ta ve svých etických fondech klientům spravuje majetek za skoro dvě miliardy dolarů.

"Zajímají nás hlavně firmy, kde alespoň pětinu obratu docilují ve vodárenském byznysu," poznamenává Wild.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů