Pátek, 26. dubna 2024

Kraj Vysočina bude finančně podporovat místní Agendu 21

Kraj Vysočina bude finančně podporovat místní Agendu 21

PRAHA, 25.7.2007 – Půl druhého milionu korun od Zdravého kraje Vysočina mohou obce, města i mikroregiony v tomto regionu využít na plnění mezinárodního programu místní Agenda 21, vzešlého ze světového Summitu Země v Riu de Janeiro v roce 1992. Sada 21 kritérií měří úspěšnost samosprávy např. v zapojování veřejnosti do rozhodování obce či ve spolupráci a partnerství s neziskovými organizacemi. Zároveň se Sada zaměřuje na strategické plánování či výměnu zkušeností a sdílení dobré praxe mezi samosprávami navzájem.

Zastupitelstvo kraje Vysočina na svém posledním zasedání schválilo Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 (MA21) v kraji Vysočina.

Vyhlášením Zásad kraj Vysočina podporuje uplatňování principů udržitelného rozvoje ve strategickém řízení na místní úrovni, správu věcí veřejných za účasti občanů či popularizaci a propagaci konceptu udržitelného rozvoje a MA21 na úrovni, měst, obcí a mikroregionů v kraji.

Podpora je určena samosprávám kraje Vysočina, které oficiálně realizují místní Agendu 21 dle schválených Kritérií MA21 a jsou uvedeny v oficiální Databázi MA21. „V současné době je 18 měst či obcí z Vysočiny zaregistrováno v kategorii „Zájemce“, což je první stupeň k aplikaci MA21, Velké Meziříčí již postoupilo do kategorie „D“, kde se již předpokládá jasná a přehledná struktura řízení dle pravidel místní Agendy 21,“ uvedla Marie Černá, náměstkyně hejtmana kraje. Aktivně a kvalitně postupují rovněž města Pelhřimov či Nové Město na Moravě, aktivní jsou i obce mikroregionu Novoměstsko.

Žadatelé mohou na své školící, osvětové, propagační a další aktivity v oblasti podpory zdraví, udržitelného rozvoje a spolupráci s veřejností získat dotaci až ve výši 60 tisíc Kč na jeden projekt. Jeden žadatel může získat podporu pro maximálně tři projekty v kalendářním roce, tzn. celkem 180 tisíc Kč.

Vytvoření jasného finančního rámce na podporu kvality života, podporu zdraví a další aktivity je mezníkem v rozvoji měst, obcí a regionů nejen na Vysočině, ale v celé republice,“ uvádí Petr Švec, ředitel Národní sítě Zdravých měst, která se na vytvoření Kritérií významně podílela. „Doufám, že další kraje nebo i resorty se v brzké době přidají, kvalitu a nadstandardní práci a úsilí je třeba zejména v našich podmínkách podporovat“ zdůrazňuje Švec.

Více informací ke Kritériím MA21 a odkaz na Databázi MA21 naleznete na www.nszm.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů