Pátek, 26. dubna 2024

Nejekologičtější úřad jihu Moravy mají v Tvarožné Lhotě

Nejekologičtější úřad jihu Moravy mají v Tvarožné Lhotě

Brno - Recyklaci papíru a šetření energiemi z jihomoravských úřadů nejlépe zvládají v Tvarožné Lhotě na Hodonínsku. Obec vyhrála v soutěži Jihomoravského kraje o ekologicky nejpříznivější provoz úřadu. Podle starosty Jiřího Uřičáře jsou lidé ve Lhotě, která leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, zvyklí se k přírodě chovat slušně.

"Dnes se tomu říká ekologická chování a podařilo se nám dobře dát toto chování na papír," řekl ČTK Uřičář. Dodal, že na úřadu ve Lhotě třídí odpad a snaží se hodně investovat do výsadby zeleně, především kolem cest. Druhé za Lhotou skončily v soutěži Topolany na Vyškovsku, třetí Ostopovice na Brněnsku.

Kraj vyhlásil soutěž podruhé. Loni se přihlásilo 12 městských úřadů, letos jich bylo 50. Podle ředitele krajského úřadu Jiří Crhy je znát, že na radnicích stále víc myslí na přírodu. Domnívá se, že svůj podíl má na tom krajský úřad -- kromě soutěže pořádá pro úředníky z města a obcí různá školení.

Soutěž má také samostatnou kategorii pro instituce veřejné správy. Letos se přihlásila Kancelář veřejného ochránce práv a Nejvyšší státní zastupitelství. Hodnotitelé ocenili obě instituce.

Soutěž vyhodnocovala komise podle dotazníků, které museli přihlášení vyplnit. Odpovídali v nich například na to, které druhy odpadu třídí, zda používají zařízení pro úsporné hospodaření s vodou, úsporné žárovky, ekologicky šetrné prostředky pro úklid nebo jestli mají zateplenou budovu. Hodnotila se také podpora cyklistiky či procento z ročního rozpočtu, které jde na péči o zeleň.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů