Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínský státní úřad pro ochranu životního prostředí nedávno vydal „Předpis o monitoringu životního prostředí", který jež vstoupil do platnosti. To vyplnilo mezeru zákonů v této oblasti. Šéf tohoto úřadu Zhou Sheng-xian konstatoval, že Čína bude zesilovat monitoring a správu životního prostředí, a urychlí vybudování varovacího systému na monitoring životního prostředí
Dodal, že moderní varovací systém na monitoring životního prostředí ze všech stran odráží stav životního prostřední a tendenci jeho změny. Současně těšně sleduje změnu emise odpadových materiálů. Kromě toho přesně předloží varování před různými incidenty ve vztahu k životnímu prostředí.

Studentská organizace oikos Praha vás srdečně zve na svou zahajovací akci tohoto semestru – přednášku vicepremiéra a ministra životního prostředí RNDr. Martina Bursíka na téma Ekologická daňová reforma. Dozvíte se, co jsou její principy, proč je vlastně nutné „zelené“ daně zavést a jaký bude jejich dopad na ekonomiku i na každého z nás. A pokud je něco, na co byste se se chtěli Martina Bursíka zeptat, budete mít příležitost v diskusi, která bude po přednášce následovat.
Přednáška se koná  ve středu 10. října 2007 od 19:30 v místnosti 101RB – Rajská budova Vysoké školy ekonomické v Praze, nám. Winstona Churchilla 4.

Evropská technologická platforma pro biopaliva připravila návrh dokumentů, které by měly stanovit strategii a priority pro zaměření výzkumu a využití biopaliv Evropě. Do konzultace je možné zapojit se vyplněním on-line dotazníku, který je stejně jako podkladové dokumenty k dispozici na stránce technologické platformy. Konzultace je otevřena do 26. října 2007.
Konzultace - http://www.biofuelstp.eu/consultation.html

Evropská investiční banka bude investovat 25 milionů EUR do energetického fondu ENERCAP, jehož úkolem je podpora projektů na vybudování infrastruktury v oblasti obnovitelných energií. Realizace projektů se má uskutečnit hlavně v zemích střední a jihovýchodní Evropy, konkrétně v Maďarsku, České republice, Polsku, Chorvatsku, na Slovensku, v Bulharsku, Srbsku, Makedonii a v Turecku. Enercap se zaměří na větrnou energii a biopaliva, ale i na ostatní technologie, které pomohou snížit emise skleníkových plynů. Celkově by měl Enercap operovat s rozpočtem 100 – 150 milionů EUR.

Evropská komise chce příkladem upozornit na problém zbytečného znečišťování životního prostředí při dopravě do zaměstnání. Od tohoto pátku podporuje své zaměstnance v tom, aby každý pátek přijeli do práce na kole. Krom toho vyjednala s bruselskými dopravními podniky slevu na jízdné v MHD mezi jednotlivými komisními budovami tak, aby ekologičtější cestování úředníků přineslo i úsporu rozpočtu.

Úpravna vody v Plavě u Českých Budějovic dostala nový velín, který se svými parametry řadí mezi nejlepší zařízení svého druhu v Evropě. Úpravna je centrálním zdrojem v zásobování pitnou vodou pro Jihočeský kraj.
Celá rekonstrukce velína trvala tři měsíce a stála téměř dva miliony korun. Financoval ji Jihočeský vodárenský svaz, který je vlastníkem úpravny. Přestože úpravnu řídí obsluha za pomoci moderních technologií, stále ve velíně zůstává a slouží také biologický indikátor kvality přitékající vody - akvária se živými pstruhy.
Rozsáhlou rekonstrukci kanalizace a čistírny odpadních vod připravují také Strakonice. Stát bude okolo 700 milionů korun. Okolo 200 milionů by hradilo město ze svých prostředků, 500 milionů chce získat z operačního programu Životní prostředí. Rekonstrukce kanalizace a čističky by mohla začít příští rok a trvat bude asi tři roky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů