Pátek, 26. dubna 2024

V Británii je možno si zařídit ekologický pohřeb

V Británii je možno si zařídit ekologický pohřeb

Londýn - Nejen za života, ale i po smrti chtějí někteří Britové nebo jejich pozůstalí být šetrní k životnímu prostředí. Proto si zařídí "zelený pohřeb". Podle zájmové organizace Natural Death Centre, která existuje už od roku 1991, se nyní tento typ pohřbů podílí v Británii na jejich celkovém počtu osmi procenty a do roku 2010 to bude asi 12 procent.

"Zelený" pohřeb spočívá především v tom, že tělo je uloženo do rakve vyrobené z poměrně rychle se rozkládajícího materiálu nevyžadujícího mnoho energie při výrobě, jako je karton, bambus nebo vrbové proutí. Používá se i dřevo z rychle rostoucí borovice z Polska, jak ukazuje nabídka na internetových stránkách jedné z firem dodávajících "ekorakve".

Dalším požadavkem je pohřeb na přírodním pohřebišti, kterých je dnes v Británii asi 230. Ponechává se nich jejich přirozené prostředí, zpravidla je to louka nebo lesní palouk, a nepoužívají se náhrobky, jejichž roli zastoupí stromky nebo skupiny květin. Mnohá tato pohřebiště, která jsou spravována různými typy vlastníků, jsou sdružena v Asociaci přírodních pohřebišť (ANBG), založené v roce 1994, která také udržuje nejúplnější seznam míst.

Podle zastánců je tento způsob pohřbu šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale také k peněžence. Zatímco v Británii nejběžnější pohřeb žehem vyjde v průměru na 3000 liber (111.000 korun), "zelený" pohřeb stojí zhruba třetinu.

http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů