Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Slovensko stáhne žalobu, kterou na protest proti omezení počtu emisních povolenek podalo na Evropskou komisi (EK). Včera o tom rozhodla slovenská vláda. Země stahuje žalobu kvůli tomu, že EK nedávno zvýšila limit  škodlivých   emisí  , jež Slovensko může ročně vypustit do ovzduší.

ŠÉF SPOLEČNOSTI Coca-Cola Company Muhtar Kent dostane v červnu zvláštní dárek. Reklamní agentura DiMassimo Goldstein se chystá spustit kampaň na podporu ochrany  životního   prostředí  , a Kent dostane milion použitých lahví od coly, každou se vzkazem uvnitř. "Kampaň má podpořit pití vody z kohoutku a větší použití znovu naplnitelných lahví," říká Mark DiMassimo, kreativní ředitel agentury.

Ministerstvo financí hodlá silniční daní motivovat dopravce k nákupu nových,  ekologicky  šetrnějších vozidel. Majitelé vozů starých do tří let by podle návrhu Ministerstva financí zaplatili letos o 48 procent nižší daň, než je základní sazba, o 40 procent méně by platili za vozy mladší šesti let. U nejstarších aut se daň zvýší. Novelu o silniční dani projedná vláda. Změnou oproti současné úpravě je především provázání daňové úlevy se stářím vozidla. Dosud byla každá sleva ze silniční daně spojena pouze s emisní normou Euro bez ohledu na stáří vozu. Téměř poloviční slevu na dani tak měli majitelé vozů plnících Euro 3; 40procentní slevě se těšily vozy s normou Euro 2. Obě výhody koncem roku skončí.

O případném zvýšení poplatků za svoz odpadu se v Jihlavě ještě neuvažuje. Pro rok 2008 zaplatí občané města prozatím nejvyšší možnou částku stanovenou na 500 korun. Podle výsledků hospodaření společnosti Služby města Jihlavy, která má v Jihlavě komunální odpad na starosti, ale částka nepokrývá reálné náklady na svoz a likvidaci odpadků. Ty se pohybují okolo 750 korun na jednu osobu.
"Zřejmě bychom k nějakému zdražení přistoupili, ale o tom je prozatím předčasné jednat. Řídíme se platným zákonem, který určuje maximální platbu ve výši 500 korun," sdělil náměstek primátora Josef Kodet (KDU-ČSL). V Jihlavě se tedy bude čekat, zda návrh podaný ministerstvem životního prostředí projde potřebným legislativním kolečkem a pak vedení bude rozhodovat, jak dál v roce 2009.

Lanškrounská radnice ve čtvrtek zkolaudovala novou skládku tuhého komunálního odpadu. Obyvatelé města díky tomu zaplatí i letos nižší poplatky za svoz odpadu. Potvrdil to starosta Martin Košťál.
"Pocítí to určitě, protože pokud má město na svém území skládku komunálního odpadu, má nižší náklady na likvidaci odpadu a občané to přímo pocítí ve výši poplatků. Kapacita nové skládky je dvacet tisíc tun, což při současném trendu množství a třídění komunálního odpadu zaručuje možnost ukládání odpadu minimálně na šest dalších let."

Energetická náročnost IT - Ekologické chování firem se stává klíčovou součástí celkové společenské odpovědnosti firem. Osobní počítače, monitory, tiskárny a další zařízení a ani firemní servery nejsou považovány za takové žrouty energie, aby se vyplatilo přemýšlet nad možnými úsporami. Ale například u serveru trvá pouze tři roky, než včetně chlazení spotřebuje tolik proudu, co sám stál.

Ekologické projekty dostávají na jihu Čech trvale zelenou. Finanční prostředky vynaložené krajem na ochranu životního prostředí se v průběhu posledních tří let téměř zdvojnásobily.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů