Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Počet českých ekologicky hospodařících zemědělců se loni zvýšil téměř o 45 procent a překročil hranici 1300 ekofarem. Farmáři přecházejí na ekologické zemědělství kvůli rostoucí poptávce po biopotravinách. Ta se projevila i meziročním nárůstem počtu výrobců biopotravin o více než 65 procent. na 253. "Zvýšená poptávka po biopotravinách přesvědčila zemědělce i zpracovatele, že produkce biopotravin je dobrá podnikatelská příležitost," uvedl dnes ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Princ Charles šetří ovzduší zábavnou formou
Pronesl projev o ochraně životního prostředí na summitu v Abú Zabí a potom se rozplynul. Byl totiž přítomný jen virtuálně, v holografické 3D podobě. Princ se nechtěl akce zúčastnit osobně. Letecká přeprava jeho a doprovodu by totiž vytvořila odhadem asi 20 tun emisí oxidu uhličitého. Hologram přitom zanechá emisní stopu asi jako obyčejná žárovka.

Evropská komise zveřejnila tzv. Druhý program Společenství pro oblast zdraví. Tento program bude realizován po dobu šesti let (2008 – 2013). Příjem a  administraci žádostí o podporu z tohoto programu dostala na starost Výkonná agentura pro veřejné zdraví. V předchozích letech probíhal obdobný program, z něhož bylo proplaceno na 300 projektů. Více informací lze obdržet na:
http://ec.europa.eu/health/ph_programme/health_programme_en.htm.

Energeticko-klimatický balíček, který ve středu přijala Evropská komise, zřejmě bude schvalován na jaře 2009, tedy v době, kdy unii bude předsedat Česká republika. Shodli se na tom včera v Bruselu ministři životního prostředí Slovinska, Česka, Francie a Švédska.

Majitelé vodních skútrů budou žalovat Česko. Jejich asociace se obrátí na Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Milovníkům skůtrů se nelíbí návrh ministerstva dopravy, aby zřízení zóny ježdění musely schvalovat dotčené obce. Stát je podle nich diskriminuje, protože pro ostatní lodě takové omezení neexistuje. Podle Novy odejde žaloba k soudu do čtrnácti dnů.

Čistší voda v Dyji a snížení ekologických dopadů na životní prostředí bude výsledkem spuštění kanalizačního systému pro obce poblíž Znojma. Jeho stavba skončila na přelomu roku a v úterý ji stavitelé předali uživatelům.

Jihlavská průmyslová zóna poslouží jako místo pro uskutečnění pilotního projektu, jehož výsledkem bude mapa znečištění ovzduší se stanovením jeho zdrojů.
Asi dva roky trvající etapovité měření zaplatí kraj Vysočina ve spolupráci s městem Jihlava a zkušenosti poslouží k pořízení obdobné mapy i v dalších městech.

Projekt Tři soutěsky od roku 2007 vstoupil do zkušební provozní etapy a všestranně začal hrát svou roli v oblastech výroby elektřiny, prevence záplav, a vodní dopravy.
Podle informace od roku 2003, kdy první skupina generátorů začala vyrábět elektřinu, projekt Tři soutěsky celkem vyrobil elektřinu o objemu více než 210 miliard kilowatthodin.
V říjnu roku 2006 dosáhla výška vodní hladiny na přehradě Tři soutěsky 156 metrů. Tím byla oficiálně zařazena do systému prevence záplav středního i dolního útoku Dlouhé řeky. Během povodňového období v roce 2007, velká hráz ve městě Jingjiang na dolním útoku Dlouhé řeky nikdy nepřekročila alarmující hladinu.Vloni celkový objem přepravy na Třech soutěskách činil více než 60 milionů tun, což se trojnásobně zvýšilo ve srovnání s rokem 2003.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů