Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Konsorcium Rail Team, sdružující drážní společnosti jako Deutsche Bahn, britský Eurostar či francouzský SNCF, zadalo reklamním agenturám přípravu kampaně propagující ekologické výhody cestování vlakem. Strategie má jednotlivým firmám doporučit, jak napříč Evropou nejlépe podpořit jejich společenskou odpovědnost. Panevropská kampaň bude pravděpodobně kritizovat uhlíkovou zátěž způsobenou letadly, a to doporučením vlaků zejména pro obchodní cesty. Bude spojena s nabídkou služeb Eurostar z londýnského nádraží St. Pancras

Spoločnosť Intel sa stala najväčším odberateľom ekologickej energie v USA
Spoločnosť Intel dnes oznámila, že tento rok nakúpi viac ako 1,3 miliardy kilowatt hodín certifikátov obnoviteľnej energie označovanej ako súčasť širokej snahy o znižovanie emisií v prostredí.

Čínská státní rada právě vytvořila nouzové středisko koordinující přepravu úhlí, elektřiny a oleje a záchranu před nebezpečím a boji proti přírodním pohromám, aby pomohla vyrovnat se z extremním počasím existujícím v části oblastí v Číně a upevnila organizaci a vedení boje proti přírodním pohromám a záchranu pohromami ohrozěných a účinně vyřizovala náhlé důležité otázky při přepravě úhlí, elekřiny a oleje a boje proti pohromám.
Podle informací už způsobily déšťové a sněhové srážky a ledové počasí v části Číny 60 mrtvých. Příma ekonomická ztráta dosáhla asi 54 miliard čínských juanů. Čínská vláda odstartovala nouzový předpovědný plán záchrany před přírodními pohromami. Čínské ministerstva financí vydělilo 431 milionů juanů na pomoc. První skupina humanitárního materiálu, který poskytlo čínské ministerstvo pro lidové záležitosti, už byl přepraven do provincie Guizhou a Guangxi.

Počasí dává Evropě pořádně zabrat. Přes severozápad se přehnala smršť se stokilometrovým větrem. U britských břehů kvůli tomu ztroskotaly dvě velké lodě. V Belgii vítr sfouknul motorkáře přímo pod kola kamionu. Ve švédsku vichřice strhala vedení a tisíce domácností jsou bez proudu. Severomořské pobřeží Dánska se potýká se záplavami, které způsobují vysoké vlny. Ve Španělsku naopak trvá největší sucho za posledních 10 let.

Zlepšení systému čištění odpadních vod, ke kterému se Česko zavázalo při vstupu do Evropské unie, si podle ministerstva zemědělství do roku 2010 vyžádá investice za zhruba 49 mld. Kč. Více než polovina této částky by měla být získána z evropských fondů. Zhruba 33 miliard by měly česká města a obce získat z operačního programu životní prostředí a evropského fondu ISPA, dalších šest miliard korun poskytne ministerstvo zemědělství, ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Deset miliard korun pak tvoří zdroje investorů. Česká republika se v přístupové smlouvě zavázala k tomu, že voda z kanalizace všech obcí s více než 2000 obyvateli bude do konce roku 2010 vyčištěna podle evropských norem, jinak se nesmí vrátit zpět do přírodního koloběhu.

Čínský ministr vodních zdrojů Chen Lei v posledních dnech sdělil novinářovi, že loňská výstavba čínských projektů vodních zdrojů dosáhla velikého pokroku. Ústřední investice na výstavbu vodních zdrojů činila víc než 34 miliard čínských juanů, což se zvýšilo o 14 procent oproti předminulému roku.
Chen uvedl, že čínská vláda vloni v podstatě ukončila cíl upravování řeky Huai. Projekt uprovování řeky Huai, který už byl realizován, hrál očividnou úlohu v ochraně před obrovskými záplavami řeky Huai v roce 2007. Další vystavby důležitých projektů také dosáhly pokroku. Výzkumná zpráva o celkové realizovatelnosti projektu přesunu vody z jihu Číny na sever byla nadále upravována a zdokonalována. Stabilně pokračuje počáteční práce západní trasy tohoto projektu.

Rekordní částku dvaceti miliónů korun věnoval v posledních dvou letech Liberecký kraj do rozvoje ekologické výchovy především dětí a mládeže.
Projekt na Liberecku končí a poradny i střediska si propříště musí sehnat peníze na svůj provoz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů