Pátek, 26. dubna 2024

ČIŽP chce udělovat vyšší pokuty za porušení ekologických zákonů

ČIŽP chce udělovat vyšší pokuty za porušení ekologických zákonů

Hradec Králové - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) hodlá udělovat vyšší pokuty za porušení ekologických zákonů. Na rozdíl od dosavadní praxe chce více využívat rozmezí pokut, které jí dává legislativa. Novinářům to dnes v Hradci Králové řekla ředitelka ČIŽP Eva Tylová, která inspekci vede od letošního března.

Například zákon o odpadech umožňuje udělit pokutu až 50 milionů korun. Podle Tylové by se měly velké pokuty vztáhnout například i na nelegální navážky zeminy ze staveb, které se v Česku objevují stále častěji. Upozornila také na to, že například pokuta ve výši 50.000 korun měla zcela jiný význam v roce 1993, než má nyní. "Pokuta má být citelná, ne likvidační," řekla.

Udělování vyšších pokut také bude podle Tylové klást vyšší nároky na inspektory při zdůvodnění a formálním zpracování pokut, aby při odvolání pokutovaných dokázali udělení sankce obhájit. Tylová chce také prosadit to, aby pokuty za obdobné prohřešky inspektoři udělovali v celém Česku zhruba ve stejné výši.

Inspektoři však budou muset umět zdůvodnit i uložení nízké pokuty. Například dnes jmenovaná nová ředitelka hradecké inspekce Jana Samková si vymínila to, že inspektoři s ní budou konzultovat pokuty nižší než 50.000 korun.

ČIŽP loni uložila téměř 2550 pokut, meziroční nárůst činil 150 postihů. Sankce dosáhly 161,5 milionu korun a proti roku 2006 vzrostly o 20 milionů korun. Nejvyšší objem pokut uložily inspektoráty v Praze a v Plzni. Podle druhu prohřešků vedou postihy v odpadovém hospodářství, celkem byly za 76,5 milionu korun.

Hradecká inspekce, pod níž spadají Královéhradecký a Pardubický kraj, loni uložila 209 pokut za celkem deset milionů korun. Nejvyšší pokutu jeden milion korun dostala chemička Synthesia Pardubice za vypouštění odpadních vod. Letos zatím inspektorát uložil 79 pokut za 5,4 milionu korun. Nejvyšší pokuta v historii hradecké ČIŽP padla v roce 2006, a to deset milionů korun za nelegální sklad chemikálií v Libčanech.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů