Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí uzavřelo tendr na dodavatele designu webových stránek; zvítězila v něm v konkurenci sedmi účastníků on-line komunikační agentura ILIKETHIS!. "Design vycházel z nového loga, které je minimalistické a z kterého je zřetelně cítit, že se jedná o státní instituci. Cílem bylo, aby uživatel nebyl zatěžován žádnou zbytečnou image," komentuje vítězný návrh Marek Prchal z agentury. Nový web bude spuštěn v září.

Společnost easyJet nechala v celostátních britských denících zveřejnit inzeráty s apelem na posílení ekologických aspektů letecké daně. EasyJet už dlouho poukazuje na negativní ekologické dopady současné úpravy daně z cestujícího (APD), protože postihuje právě cestující a nijak se nedotýká soukromých tryskových letadel a letecké nákladní dopravy. Pasažéři, kteří využívají moderních letadel způsobujících menší znečištění, by podle easyJetu měli platit méně. Řešením by měla být "daň z letadla", přičemž majitelé zastaralých strojů by měli platit více.

Americký maloobchodní řetězec Walmart změnil po sedmnácti letech své logo. Název společnosti již není přerušen pěticípou hvězdou, tu nahradil osamoceně stojící šesticípý symbol evokující slunce. Změna v grafice navazuje na loňský launch nového hesla, které je nyní plně integrováno v logu. Kromě tradiční garance nízkých cen značka akcentuje nově také kvalitu života. Logo s "organickým" prvkem má prezentovat Walmart jako společnost šetrnou k životnímu prostředí. Na korporátních webových stránkách je stále logo staré, obchody v USA mají projít rebrandingem v průběhu tohoto roku. Walmart Stores s tržbami 378,8 mld. dolarů za minulý rok byl opět vyhlášen největší společností na světě.

Více než 2 miliardy eur by dle názoru europoslanců měly být vynaloženy od roku 2009 na evropský výzkum a vývoj, podporu nových nízkouhlíkových a bezuhlíkových technologií, tj. především na větrnou, solární a jadernou energetiku ale také tzv. bioenergetiku. Prostředky na tyto aktivity by mohly pocházet z původně zamýšleného rozpočtu programu FP7, případně z jiných zdrojů.

Na základě myšlenky několika evropských měst vyhlásila Komise v roce 2006 udělování evropských zelených cen pro města vynakládající úsilí v oblasti životního prostředí a vytváření „zdravých“ zelených ploch. Každým rokem od 2010 bude zvoleno jedno evropské zelené město, které nejvíce přispívá ke zlepšení kvality ovzduší a životního prostředí. Jednou z podmínek účasti je minimální počet obyvatel soutěžícího města ve výši 200 tisíc. Soutěž je určena pro všechny uchazeče ze zemí sedmadvacítky, kandidátských zemí a evropského hospodářského prostoru. Termín pro přihlášení do soutěže pro rok 2010 a 2011 je stanoven na 1. října 2008.

Evropská komise uvítala druhé čtení Evropského parlamentu s přáním zahrnout letecký průmysl do Systému obchodování s emisními povolenkami EU (EU ETS). Díky nové směrnici Unie o snížení emisí skleníkových plynů budou všechny lety uvnitř či směřující mimo evropský prostor zahrnuty do systému EU ETS od roku 2012. Stejně tak jako průmyslové odvětví budou moci letecké společnosti prodávat či nakupovat emisní povolenky při snížení, respektive nárůstu vypouštěných emisí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů