Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jeden z nejstarších letních rockových podniku v zemi si letos připomene obětí a události z 21.srpna 1968 a zároveň zásvětí čtyři dny magii nového místa pro festival "Na Prachárně". I tady najdete výstavu PRIMA KLIMA - přijďte, poučte se a chraňte s námi planetu. Staněk Ekologické pořádný Veronica nabídne účastníkům festivalu mosty, publikace, letáčky a kviz ke klimatickým změnám.
www.festivaltrutnov.cz

V galerii V. M. 21 Artecontemporanea je do 27. září k vidění výstava děl umělecké dvojice Krištofa Kintery a Ilony Németh. Jejich hlavním tématem jsou stereotypy, zautomatizované chování, kritický pohled na konzumní globalizovanou společnost, nadprodukci, individualismus, sobectví. Jejich pozornost se zaměřuje na předměty každodenní spotřeby, jejichž dokonalý design odráží nedostatky současného světa. Symbolem pokřiveného přístupu ke světu je Kinterův Fatal Egoist (nepoužitelný bicykl). Jeho další dílo s názvem My light is your light (Moje světlo je tvé světlo) je zhotoveno z recyklovaných fragmentů pouličních lamp. Poukazuje na novou estetiku a ekologické aspekty recyklace.
www.vm21contemporanea.com

V prostorách Baťova mrakodrapu ve Zlíně jsou vystavena díla vytvořená z odpadu. Na 50 exponátů z plastu, silikonu, plechovek od nápojů, starých cédéček a filmů do fotoaparátů představuje italský umělec Graziano Cuberli, který jimi chce poukázat na špatné stránky současného životního stylu

Již třetí rok v řadě byl vůz stáje Audi Sport poháněn ke svému vítězství v závodě 24 hodin Le Mans závodním palivem Shell V-Power Diesel. Letos do něho byla historicky poprvé přimíchána složka BTL, označovaná jako biopalivo druhé generace. BTL je výkonné syntetické dieselové palivo, které se vyrábí z biomasy nepotravinářského původu - například z lesnických odpadů a odštěpků. BTL má schopnost snížit emise CO2 až o 90 % v porovnání s konvenčními dieselovými palivy.

Obavy manažerů - Ačkoli obavy o životní prostředí celosvětově narůstají, vrcholovým evropským manažerům způsobují podle posledního průzkumu UPS Europe Business Monitor největší starosti terorizmus a nestabilita Středního východu. V odpovědi na otázku, co manažery nejvíce zneklidňuje, uvedlo 38 % respondentů na prvním místě terorizmus. Druhé místo s 33 % hlasů obsadila obava z nestability Středního východu. Kritický stav životního prostředí se s 22 % hlasů umístil až na čtvrtém místě. Nestabilita finančních trhů znepokojuje 26 % respondentů.

Výstava v pobočce NZM Praha ve Valticích na jižní Moravě, v sídle tamního Muzea vinařství, zahradnictví a životního prostředí (691 42 Valtice, Nám. Svobody 8), je věnována historii českého rybníkářství, vývoji rybolovu a životu pod i nad vodní hladinou.
K vidění zde jsou mj. preparáty našich typických ryb i dalších živočichů žijících ve vodním prostředí, počínaje hmyzem až po savce. Největší atrakcí výstavy jsou určitě velká akvária se živými rybami, typickými i méně typickými zástupci české ichtyofauny a také koutek pro děti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů