Pátek, 26. dubna 2024

Ministr Bursík se v Hranicích vyslovil proti plavebnímu kanálu i jaderné elektrárně

Ministr Bursík se v Hranicích vyslovil proti plavebnímu kanálu i jaderné elektrárně

HRANICE - Proti takzvané územní rezervě pro plavební kanál, která od roku 1971 blokuje rozvoj obcí, se dnes v Hranicích na setkání se starosty a pracovníky odborů životního prostředí Hranic, Přerova, Oder a Lipníku nad Bečvou vyslovil ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených).

„Náklady na 1350 kilometrů dlouhý kanál Dunaj – Odra – Labe činí neuvěřitelný jeden bilion korun, tedy částku srovnatelnou s ročním státním rozpočtem,“ konstatoval ministr. Dodal, že ministerstvo i Strana zelených budou prosazovat zrušení územní rezervy, což by se podle jeho slov snad mohlo podařit ještě letos.

Obdobně se ministr Bursík staví i k dalšímu problému této oblasti. Je to územní rezerva pro velký energetický zdroj, jímž má být jaderná elektrárna Blahutovice, o níž se hovoří již od sedmdesátých let. „Je to naprosto nevhodné území, nechce je ani ČEZ,“ řekl Bursík. „Zde ovšem narážíme na to, že s touto elektrárnou nadále počítá ministerstvo pro místní rozvoj,“ konstatoval ministr. Podotkl, že tento rozpor se musí řešit.

Na setkání se hovořilo i o dalších regionálních stavbách ve vztahu k životnímu prostředí. Je to například poldr v Teplicích nad Bečvou, kde právě probíhají veřejná projednávání. Dále větrná energetika, kde je podle Bursíka nutné individuální posuzování jednotlivých projektů. Mluvilo se i o zpožděném budování takzvané Palačovské spojky navazující na dokončovaný úsek dálnice mezi Bělotínem a Lipníkem nad Bečvou. Rovněž tak o prašnosti trápící občany. „Byla to velmi dobrá debata na profesionální úrovni,“ pochvaloval si setkání Bursík.


Autor / zdroj: Mediafax
http://zlinsko.regiony24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů