Pátek, 26. dubna 2024

Policie navrhla obvinit poslance - přeběhlíka

Policie navrhla obvinit poslance - přeběhlíka
Protikorupční policie ukončila prošetřování poslance Petra Wolfa a jeho firmy UT 2002. Podle České televize jej kriminalisté navrhli obvinit z úvěrového podvodu a porušování autorského práva.

Případ se týká zneužívání dotací. Wolf se k informaci nevyjádřil, minulý týden ale uvedl, že průběh vyšetřování nechce komentovat.

Kdyby se případ dostal k soudu, sněmovnímu přeběhlíkovi by hrozilo až osm let vězení. Kromě ostravského poslance policisté navrhli trestně stíhat také další čtyři lidi, mimo jiné i jednoho zaměstnance ministerstva životního prostředí.

Státní zástupce o případu rozhodne ale až po Vánocích, ostravský žalobce Martin Fraš má totiž údajně dovolenou a v práci bude po svátcích. Pokud by kriminalistům vyhověl, slovo by dostala sněmovna. O vydání Petra Wolfa trestnímu stíhání by totiž museli hlasovat poslanci, aby kolegu zbavili imunity.

O co přesně v kauze jde? V letech 2005 a 2006 získala Wolfova společnost dotaci 4,5 milionu z ministerstva životního prostředí. Nejvyšší kontrolní úřad ale později zjistil, že UT 2002 s penězi nakládala hodně svévolně: například je použila na fiktivní cesty.

Také vyšlo najevo, že společnost zaplatila tři čtvrtě milionu ruské firmě Gexana za studii, která byla volně dostupná na internetu. Česká televize upozornila, že na moskevské adrese Gexany se nikdo nezdržuje. Podle Interpolu taková firma údajně není ani v Rusku registrovaná.

Více než čtyři miliony, kvůli kterým chce policie poslance Petra Wolfa obvinit, ale nebyly zdaleka jedinou dotací, kterou jeho firma dostala. Časopis Týden upozornil, že UT 2002 získal od roku 2003 ze státního rozpočtu jedenáct milionů.

Protikorupční policie se údajnými podvody Petra Wolfa začala zabývat letos v září. O nesrovnalostech v účetnictví firmy UT 2002 se ale hovořilo od chvíle, kdy zákonodárce oznámil, že opouští poslanecký klub ČSSD. To se stalo počátkem června.

Wolf později prohlásil, že kompromitující materiály na něj záměrně vytáhli sociální demokraté. Jejich předseda Jiří Paroubek se jej navíc údajně snažil informacemi o dotacích vydírat už během prezidentské volby. Expremiér to popřel.

Z Petra Wolfa se mezitím stal vcelku spolehlivý spolupracovník vládní koalice, které pomohl v několika klíčových jednáních. Například zvedl ruku pro rozpočet na rok 2009. Také proto jej bývalí kolegové z ČSSD několikrát označili za "koupeného Topolánkem".

Wolfovi pak během června začaly chodit výhružné SMS. On sám je připisoval napjaté situaci uvnitř moravskoslezské sociální demokracie, kde proti němu v místním mocenském soupeření stáli Lubomír Zaorálek a Jaroslav Palas.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů