Pátek, 26. dubna 2024

Martin Bursík: I největší konzervativec povolí šrouby

Martin Bursík: I největší konzervativec povolí šrouby
Světová ekonomická krize je příležitost, jak spojit rozvoj ekonomiky s ochranou životního prostředí. „Pomoc státu musí jít do oblasti obnovitelných zdrojů, především do energetických úspor. Každá takto investovaná koruna přinese úspory v podobě snížení provozních nákladů,“ říká předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík.
* Odborníci varují, že za pár let se Česko může stát z výrobce elektrické energie jejím dovozcem, pokud se nezmění postoj k jaderné energii nebo prolomení limitů pro těžbu uhlí. Jste stále proti jádru, které je pro mnohé energií budoucnosti?
Jádro řešením opravdu není - veškeré palivo pro naše jaderné elektrárny nakupujeme. Z našeho uranu nedokážeme získat palivo, proto jej pouze prodáváme. Stále přitomne víme, kams vysoce radioaktivnímo dpadem. Jaderná zařízení navíc v době narůstajícího terorismu znamenají vyšší bezpečnostní riziko. Řešením není ani uhlí. S plynovou ani hospodářskou krizí nepřestala existovat změna klimatu, nepřestaly se tenčit uhelné zásoby a nepřestala platit jednoduchá pravda - investice do uhlí se s tržní cenou uhlíku dlouhodobě nevyplatí. Investovat naopakmusíme do nových technologií, ve všech sektorech. V designu výrobků, v energetice, průmyslu. Česká ekonomika je dobrým příkladem potenciálu energetických úspor. Až 40 procent naší současné spotřeby můžeme ušetřit. Především modernizací zastaralých technologií v uhelných elektrárnách, výrazným zefektivněním distribuce elektřiny a využitím efektivnějších technologií v průmyslu.
Více v týdeníku Profit str. 20.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů