Pátek, 26. dubna 2024

Rozhovory s občany EU se týkaly zemědělství i energetiky

Soupisem deseti doporučení a podnětnou diskusí s politiky skončila minulý víkend v Praze konference Rozhovory s občany Evropy v České republice 2009.
Rozhovory s občany EU se týkaly zemědělství i energetiky

V Praze 16. 3. 2009 –  Přes padesát náhodně vybraných zástupců veřejnosti během ní dva dny diskutovalo o aktuálních otázkách i výzvách pro další směřování Evropské unie. Své názory, artikulované v deklaraci, konfrontovali debatéři s občany jiných členských států. V některých tématech jako zemědělství, důchodové reformy či narovnání pracovního trhu v rámci celé EU dospěli ke shodě, jiná typu energetiky, imunity poslanců nebo práv zaměstnanců byla výlučnou záležitostí České republiky.

Konference se stala vyústěním tříměsíční internetové diskuse s průběžným hlasováním na stránkách www.rozhovory-s-obcany-evropy.eu. Výstupy se stanou součástí Evropského přehledu národních doporučení ze 27 států evropského společenství – 15 finálních doporučení pak vytvoří základ pro Evropský summit občanů, jenž proběhne 10. – 11. května 2009 v Bruselu za účasti řady poslanců Evropského parlamentu a klíčových institucí EU.

Jednoznačně nejplamennější diskuse se strhla kolem zemědělské politiky Evropské unie. Vybranému vzorku české populace, v němž se objevily všechny socio-ekonomické skupiny, vadí jak výše dotace (až 38 % celkového rozpočtu EU), tak nerovnoměrnost podpory. „Evropská unie sjednotí dotační politiku do zemědělství a výrazně se sníží celkové procento dotací. Sníží se počet dotačních titulů a bude důsledně kontrolována efektivnost využívání dotací. Producenti ukončující zemědělskou činnost v důsledku snížení dotací si zaslouží po přechodnou dobu podporu s cílem trvalého rozvoje venkova,“ shodli se v Národním doporučení účastníci.

Palčivost problému zemědělské podpory potvrdil v následné diskusi i Jan Zahradil, poslanec Evropského parlamentu za ODS. Podle něj je stávající systém nespravedlivý jak k českým farmářům, tak k zemím 3. světa. „Málokdo si to uvědomuje, ale uzavření evropského trhu potravinám například z Afriky se Evropě vrací v podobě nelegální imigrace z těchto zemí,“ upozornil Zahradil. Podle Kateřiny Jacques, jež do voleb do Evropského parlamentu povede Stranu zelených, je třeba soustavně tlačit i na kvalitu stravování, včetně snížení podílu geneticky modifikovaných potravin nebo etiky chovu hospodářských zvířat. „Dlouhodobě není možné, aby byly biopotraviny výsadou jen majetných lidí. Je třeba, aby i levnější výrobky zaručovaly co nejvyšší kvalitu,“ uvedla poslankyně.

Další schválené doporučení se týkalo nutnosti ochrany národních tradic, které se v moderním globalizovaném světě pomalu vytrácejí, případně jsou omezovány normami a nařízeními. Unie by se podle účastníků měla zasadit o zachování národních tradic. Výbor regionů pro EU by měl sepsat a uveřejnit seznam národních a regionálních tradic a nově navrhovaná doporučení a nařízení musí následně respektovat a ochraňovat tradice z tohoto seznamu. Výbor by měl také navrhnout revizi stávajících hygienických norem EU omezujících výrobu tradičních jídel.

Nedávné problémy s dodávkami plynu přiměly diskutéry, aby se zamysleli i nad otázkami energetiky. Podle občanů by se měla více podporovat jaderná energetika s důrazem na posilování bezpečnosti jejího provozu. Současně je nutné zabývat se rozvojem nových a alternativních technologií a nezbytná je také výchova obyvatelstva k úsporám, přezkoumání dotační politiky ve vztahu k dotacím do energií a zrušení omezení pro malovýrobce energií.

Kromě deseti schválených závěrečných doporučení diskutovali občané i o dalších tématech, která se sice součástí deklarace nestala, ale byla rozebírána v pracovních skupinách. „Za nedostatečnou považujeme současnou situaci na poli ochrany zvířat. Měl by být vytvořen jednotný právní rámec v rámci EU pro zajištění jejich ochrany. Dále by měly být zpřísněny tresty za týrání zvířat a zakázány i tradiční formy, jako jsou hony na lišku, corrida, psí zápasy a další,“ vysvětluje jedna z účastnic konference.

Důraz kladli diskutéři také na posílení mimoprodukčních funkcí zemědělství a větší podporu obnovitelných, udržitelných zdrojů. EU by také měla věnovat větší pozornost železniční nákladní přepravě, jako nejekologičtější formě přepravy.

„Překvapila mne velmi vysoká úroveň akce i hloubka, do které účastníci šli,“ zhodnotila debatu i deset Národních doporučení poslankyně Kateřina Jacques. „Přínos konference spatřuji mimo jiné v tom, že nabídla rozhovor s živými lidmi, euroobčany a novými tvářemi. Kultivovanou formou jsme se dozvěděli o tématech jiné věci, než obvykle zaznívají na podobném typu akcí se stále stejnými účastníky,“ doplnil ji Jan Zahradil.


Další informace lze získat na níže uvedených kontaktech:

Lucie Čunderliková                    Karolína Kuncová
Smart Communication s.r.o.      Partners Czech, o.p.s.
T/F: +420 272 657 121             T: +420 233 321 503
M: +420 733 538 889                M: +420 737 738 813
E: cunderlikova@s-m-art.com    E: karolina.kuncova@partnersczech.cz
W: www.s-m-art.com               W: http://www.partnersczech.cz


K debatě může každý přispět na těchto stránkách: http://www.rozhovory-s-obcany-evropy.eu/
Můžete se též připojit do” Facebook” skupiny “European Citizens’ Consultation 2009”.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů