Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vedení města Aš dostalo dotaci z Programu rozvoje venkova, a tak může začít realizovat rekonstrukci lesní cesty na vrchu Háj. Cesta vede od parkoviště vedle bývalé lesní školky, přes sjezdovky kolem rozhledny a vyúsťuje u křižovatky Jungmannovy a Štefánkovy ulice.Okolí Háje by v budoucnu mělo lákat více návštěvníků. Více zjistila Jana Štenglová.
Smyslem projektu je upravit lesní cestu na odpovídající komunikaci pro pohyb dopravní techniky, která bude zároveň sloužit jako další z vycházkových tras. Celkové náklady na tuto akci činí zhruba 5 milionů korun.

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh, který počítá s tím, že stát bude moci bezplatně převádět na obce lesní pozemky o rozloze až 50 hektarů, namísto současných deseti hektarů. To má podle vlády kromě jiného přispět k snadnějšímu řešení komplikovaných spoluvlastnických vztahů a k lepšímu hospodaření v lesích. V případě, že státní lesní pozemek obklopují lesy patřící obci, může stát les na obec převést. Nebo naopak obecní les uprostřed státního může získat stát. Novela zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků také upřesňuje některá pravidla prodeje zemědělské státní půdy. Zkracuje rovněž dobu nabídky peněz místo nevydaného pozemku v restituci na jeden rok. To má pomoci urychlit proces vypořádávání restitučních nároků ze nevydané pozemky.

PLANÁ – Úředníkům na radnici v Plané u Mariánských Lázní došla trpělivost. Za peníze města nechali zničit provizorní komunikaci vedoucí k bývalému lomu na cihlářskou hlínu v Chodové Plané, kam soukromá firma Ister z Mariánských Lázní už více než dva roky načerno ukládá stavební odpad a inkasuje za to nemalé peníze. - píše Právo

Na strankach www.urbancentrum.brno.cz ? projekty ? Bjornsonuv sad se muzete seznamit se tremi navrhovanymi podobami parku mezi poliklinikou na Zahradnikove ulici a Pravnickou fakultou MU.
Radnice ma za to, ze stav puvodni ovocne zahrady povestne krasnymi starymi stromy je spatny a planuje jeji rekonstrukci.
Mesto Vas zve na verejnou besedu venovanou tomuto tematu, ktera se uskutecni 8. dubna 2009 v 17 hod v Urban Centru na Mecove ulici.
Zapojte se do rozhodovani a nenechte poskodit unikatni ovocny sad uprostred mesta neprimerenym architektonickym zasahem do teto puvodne ovocne zahrady.

Podle studie agentury Interbrand "The Best Retail Brands" je v Evropě nejúspěšnější značkou mezi obchody oděvní H&M. V prodejích ji sice předběhla Zara, značka si ale udržuje v Evropě stále nejvyšší hodnotu 11,1 mil. eur, což je víc než jednou tolik co konkurent. K image přispívá každoroční spolupráce se slavnými designéry. Letos v únoru navíc H&M vstoupilo na trh bytového textilu a nabídlo zákazníkům "revoluční" změnu jejich interiérů. Na žebříčku značek následuje Carrefour, jemuž pomohl k dobrému image např. prodej ekologické elektřiny. Také IKEA na třetím místě chce investovat do solárních energií. Tesco si zasloužilo čtvrté místo launchem privátních značek a nabídkou finančních a mobilních služeb či e-shopu.

Papírový program Tento nechce být konzervativní a mění logo
Svoje dosavadní logo mírně pozměnila značka papírových produktů osobní hygieny Tento. Spolu snovým logem s květinou a modrým písmem uvede také tři nové produktové kategorie Eko, Classic a Feel Good. "Obaly našich výrobků působily na některé naše zákazníky příliš konzervativně a dostatečně nevyjadřovaly jejich přidanou hodnotu," vysvětluje Miroslava Šibíková, brand manažerka společnosti Metsä Tissue. Chce tak vyjít vstříc zákazníkům, kteří preferují ekologicky šetrné hygienické výrobky založené na přírodní bázi.

Prague Marriott Hotel byl 11. února 2009 oceněn za "Nejlepší evropský projekt energetických služeb v oblasti úsporného osvětlení". Cena je od roku 2005 udělována agenturou Berliner Energieagentur v pěti kategoriích. Tuto cenu získal hotel za zcela konkrétní úspory v oblasti osvětlení a jejich realizaci formou energetických služeb. Vedení hotelu se po konzultaci se Střediskem pro efektivní využívání energie rozhodlo podstoupit detailní vyhodnocení možností úspor elektrické energie, jak v prostorách přístupných veřejnosti, tak i v zázemí hotelu. Výsledkem projektu bylo například nahrazení klasických žárovek o 30 % úspornějšími halogenovými žárovkami, anebo o 80 % úspornějšími kompaktními zářivkami. Široké uplatnění mají i úsporné LED technologie, osvětlující vstupy do jednotlivých pokojů. Přinášejí až 90% úsporu energie s 10krát delší životností světelných zdrojů. Přínos životnímu prostředí představuje roční úsporu 472 tun emisí CO2. Prague Marriott Hotel přijal tato úsporná opatření v rámci evropského programu GreenLight, jehož je partnerem od podzimu 2008.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů