Pátek, 26. dubna 2024

Krátce: Chodníková novela

Krátce: Chodníková novela

Senát svým rozhodnutím přenesl odpovědnost i náklady za úklid chodníků na obce. Pro hl. m. Prahu tím zvýšil náklady za zimní údržbu pěších komunikací z dnešních zhruba 135 milionů korun ročně na 1,35 miliardy korun. Na zimní údržbu bude muset Praha zaměstnat více než 6000 zaměstnanců. Celoroční náklady na úklid pěších komunikací se tak mohou vyšplhat na částku ještě vyšší.

Praha, stejně jako ostatní města, v rozpočtu tyto peníze nemá. V době ekonomické krize, kdy již tak jsou rozpočty obcí ohrožené, tuto skutečnost považuji za mimořádně závažnou.

Primátor hl.m.Prahy Pavel Bém od senátorů očekává, že po prvním kroku bude následovat druhé a stejné úsilí, jaké věnovali prosazení zákona, s nímž naprostá většina obcí nesouhlasí, budou věnovat tomu, aby obcím zajistili potřebné finanční zdroje ze státního rozpočtu. Pokud tento druhý krok nebude následovat, považuje přijetí zákona za hrubý populismus na účet obecních rozpočtů.

Dále upozorňuje, že pokud navrhovatelé a obhájci zákona tvrdí, že se pro obce nic nezmění, protože pouze převezmou odpovědnost za případné úrazy na neuklizeném chodníku, je to hloupá lež. Platilo by to jen v případě, kdyby obce chodníky neuklízely a řešily výhradně následné škody, a to si Praha vůči občanům ani návštěvníkům nemůže dovolit.

Přenést odpovědnost a nehledat finanční zdroje na její naplnění je projevem legislativního diletantismu.

Primátor bude osobně žádat prezidenta, aby zákon nepodepsal a předpokládá, že se k Praze připojí i ostatní obce.

ZDROJ:http://www.praha18.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů