Úterý, 19. března 2024

Bursíkova bilance: Podařilo se prodat emise, kamiony na silnicích zůstávají

Pád vlády přímo nabízí otázku, jak se vedlo jednotlivým ministrům.
Bursíkova bilance: Podařilo se prodat emise, kamiony na silnicích zůstávají

Například šéf zelených Martin Bursík chtěl před více než dvěma lety, když usedl podruhé do křesla ministra životního prostředí, klást větší důraz na snížení emisí. Plánoval také omezení kamionové dopravy na silnicích. Část ze záměrů se mu podařilo splnit - příští týden otevře dotační program, ze kterého budou moci majitelé rodinných domů získat peníze na zateplování či nový kotel. Miliardy na to úřad získal prodejem emisních kreditů Japonsku. Kamiony ale v pátek na silnicích zůstávají.
Bursík ve sněmovně už pravděpodobně neprosadí horní zákon, který by znamenal odepsání zásob uhlí. Několik měsíců blokuje projednání normy opoziční ČSSD spolu s několika občanskými demokraty.

Podaří se uspět s novým zákonem o odpadech?

Navíc ani osud nedávno zveřejněného nového zákona o odpadech dosud není jistý. Ministerstvo s jeho návrhem přišlo už minulý rok, kvůli změně evropské směrnice a také kvůli zásadnímu nesouhlasu krajů a obcí ale normu stáhlo. Nový návrh nyní prochází připomínkovacím řízením, obce a kraje a například i Hospodářská komora ho opět zavrhují. "Do vlády a sněmovny návrh předložíme v červnu, bez ohledu na případnou výměnu ministrů," uvedl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Není ovšem jisté, zda ji sněmovna před předčasným rozpuštěním stihne projednat.

Obsahem nového zákona o odpadech je například návrh na rozdělení poplatků za svoz komunálních odpadů na paušál a sumu vycházející z množství, má také obcím uložit, aby občanům umožnily třídění bioodpadu. Původně ministerstvo plánovalo i změnu obalového zákona, Bursík v ní chtěl prosadit, aby PET lahve byly vratné. Návrh ale úřad nakonec nepředložil.

Ministerstvo pomáhá z evropských fondů financovat projekty třeba právě v oblasti nakládání s odpady, velký ohlas má program zateplování škol. Nepodařilo se ale stále vyjasnit podmínky spolufinancování rekonstrukcí čistíren vod.

Povedlo se prosadit novelu zákona o ovzduší

Loni ministerstvo prosadilo novelu zákona o ovzduší, díky které mohou kraje velkým znečišťovatelům přikázat, ať omezí emise prachu. Od Nového roku začala také platit nová pravidla pro likvidaci autovraků, baterií a akumulátorů. Dopravy se týká také nařízení vlády, podle kterého bude státní správa muset při obnově vozového parku přihlížet k ekologickým parametrům aut. Do roku 2014 by tak mělo být "ekologicky přátelské" každé čtvrté auto používané státní správou.

Do koaličního programu prosadili zelení formulaci, podle které vláda neměla učinit kroky k výstavbě dalšího jaderného zdroje. Odborná komise pod vedením bývalého předsedy Akademie věd Václava Pačese, která posuzovala budoucí cesty české energetiky, nicméně doporučila vedle úspor také rozvoj jaderné energetiky. Stejné stanovisko zastává i ministerstvo průmyslu a obchodu v nové energetické koncepci, která má být zveřejněna na podzim. Ministerstvo také zahájilo na žádost energetické společnosti ČEZ posuzování vlivů dostavby Temelína na životní prostředí.

Bursík se snažil i na mezinárodním poli

Hodně sil Bursík vložil do mezinárodních jednání, která mají koncem roku vyvrcholit v Kodani podepsáním mezinárodní dohody nahrazující Kjótský protokol o snižování emisí. Za českého předsednictví EU vede práce na evropské pozici k dokumentu a v polovině března jednal o budoucnosti snižování množství skleníkových plynů se zástupci nové americké administrativy.

Bursík vedl poprvé ministerstvo životního prostředí v roce 1998 za úřednické vlády Josefa Tošovského. Jeho druhý mandát silně ovlivnilo koaliční vládnutí s ODS a lidovci, kdy vláda ve sněmovně disponovala pouze těsnou většinou. Do koalice zelení přišli se šesti poslanci, dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková k tomu v posledním roce nepodporovaly všechny koaliční návrhy a nakonec hlasovaly pro vyslovení nedůvěry kabinetu, které minulé úterý vedlo k pádu vlády.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů