Pátek, 26. dubna 2024

Ekologické výrobky pro stavebnictví

Ekologické výrobky pro stavebnictví
Ekopanely patří mezi velmi využívané systémy, které šetří náklady na materiál a čas potřebný k montáži

Ekopanel VPO1 je ekologický stavební výrobek vhodný pro výstavbu nízkoenergetických i pasivních dřevostaveb. Používá se také při rekonstrukcích interiérů - příčky, půdní vestavby, podhledy, obklady a zateplení stěn. Výroba slaměných panelů byla zahájena v roce 1999 pod obchodním názvem EKOPANEL firmou EKOPANELY CZ s. r. o., Jedousov.

Univerzální stavební prvek zjednodušuje a zrychluje montážní práce, vstupní materiály při jeho výrobě tvoří pšeničná sláma (95 % váhy materiálu), lepidlo (2,5 % váhy materiálu), recyklovaná lepenka (2,5 % váhy materiálu). Po složitém vylepšování technologie lisování slámy dospěla společnost k výrobě kvalitních slaměných stavebních panelů, které se vyvážejí i do zahraničí. V České republice bylo do současné doby touto technologií postaveno více než sto úsporných rodinných domů. Jejich předností je cenová dostupnost, rychlost a suchý proces výstavby, vysoká pohotovost a komfort při bydlení, splnění požadavků na ekologii a především nízké provozní náklady na energii.

Podkladní konstrukce bývá pod ekopanely výhradně dřevěná ve formě dřevěného roštu nebo samotné konstrukce u dřevostaveb. U starších objektů lze zhotovit rošty z dřevěných hranolů, na něž se ekopanely mechanicky upevní. Jako výplňová izolace se používá jakákoliv dostupná stavebně izolační hmota, která by však měla být dostatečně prodyšná (vláknité materiály) a s nízkým faktorem difuzního odporu. Vhodná je i ovčí vlna, která působí na stabilizaci vlhkosti v interiérech a na pohlcování škodlivin v ovzduší.

Ekopanely patří mezi velmi využívané systémy, které šetří náklady na materiál a čas potřebný k montáži. Vzhledem k jejich nízké energetické náročnosti vyhovují i trendu využívání stavebních materiálů snižujících budoucí provozní náklady, zejména spotřebu energie pro vytápění. Snesou značné zatížení i napětí v tahu za ohybu, aniž by se deformovaly. Tyto konstrukční vlastnosti umožňují jejich použití pro stavbu samonosných příček nebo zdí až do výše tří metrů. K dalším výhodným vlastnostem materiálu patří odolnost vůči poškození. Může se s ním běžně manipulovat a při dopravě se snadno nepoškodí. V porovnání s ostatními materiály má vynikající tepelně izolační vlastnosti a také jeho akustická izolace má vysokou úroveň. Standardní ekopanel snižuje hladinu zvuku v obou směrech v průměru o 27 dB, a to v širokém frekvenčním rozsahu; oštukovaný pak snižuje hlučnost o 30 dB. Ekopanel neobsahuje dostatek kyslíku na to, aby podporoval hoření. Nejsou v něm ani žádná adheziva, pryskyřice, alkoholy, terpentýny či jiné chemikálie uvolňující hořlavé výpary a má tedy dobrou protipožární odolnost.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů