Pátek, 26. dubna 2024

V Jablonném rozjíždějí přeshraniční ekologickou výchovu

V Jablonném rozjíždějí přeshraniční ekologickou výchovu

V Jablonném v Podještědí startuje tříletý projekt „Přeshraniční ekologická výchova v oblasti ochrany přírody a trvale udržitelného rozvoje v Českosaském Švýcarsku, Hornolužickém pohoří a Lužických horách“. Realizace bude podpořena z programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007-2013.

Jedním z partnerů projektu je Občanské sdružení Společnost pro Lužické hory se sídlem v Jablonném v Podještědí.

„Projekt je zaměřen na přeshraniční ekologickou výchovu pro různé cílové skupiny obyvatel Libereckého kraje, zejména děti z mateřských a základních škol ale i rodiny s dětmi a širokou veřejnost, a bude zahájen v květnu 2009. Liberecký kraj projekt podpoři jak po finanční, tak po organizační stránce,“ uvedl Jaroslav Podzimek, radní pověřený vedením resortu životního prostředí a zemědělství LK.

Pro mateřské školy bude připravena řada ekovýchovných programů, doplňujících stávající nabídku sítě ekologických mateřských škol MRKVIČKA, včetně kreativních workshopů pro pedagogy. Pro rodiny s dětmi jsou na programu exkurze do přírody s publikací „Pohádková putování Lužickými a Žitavskými horami“ i prožitkové ekodny s dílničkami s přírodními materiály, kvízy či jinými ekovýchovnými úkoly.

Pestrý výukový program byl připraven také pro základní školy. V tomto případě se jedná o komplex ekologických témat s externími zkušenými lektory, doplněný zajímavými didaktickými materiály, který následně pedagogové mohou využívat ve vlastní výuce. I pro veřejnost budou realizovány vzdělávací a informační akce – řada exkurzí do Lužických i Žitavských hor s odbornými českými i německými průvodci a znalci zdejší přírody i přednášky k tématům, která veřejnost zajímají. K takovým bude určitě patřit téma zpracování bioodpadu, decentrální čištění odpadních vod či úspory vody a energie v domácnostech.

Do realizace projektu jsou zapojeni i další partneři – na české straně Společnost České Švýcarsko o.p.s., na saské straně Centrum ochrany přírody Hornolužická pahorkatina a Saská zemská nadace životního prostředí a přírody. Většina aktivit projektu bude mít přeshraniční charakter a jednotliví partneři budou využívat znalostí a tištěných materiálů z druhé strany hranice.

„Na saské straně bude např. při programech v mateřských školách využíván pracovní kalendář, se kterým české ekologické mateřské školy pracují již třetím rokem a jehož zpracování a vydání Liberecký kraj také inicioval a podpořil,“ uvedla Lenka Rychtaříková  z oddělení samosprávy životního pprostředí a zemědělství s tím, že  společně budou prezentovat zájmovou oblast projektu formou putovní výstavy, kterou bude možné shlédnout na osmi místech Libereckého kraje.

http://www.tvrtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů