Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pěstitelé biomasy potřebují podporu - CZ Biom inicioval v dubnu 2009 vytvoření společné výzvy, v níž se řada odborníků zemědělského a lesnického sektoru shoduje, že pěstování energetické biomasy může být řešením současné ekonomické krize, respektive důsledků, které nepříznivě působí na české zemědělství. Proto vydali společnou výzvu k zařazení podpory cíleně pěstovaných bylin a dřevin pro energetické využití do Programu rozvoje venkova.

Ekologicko-charitativní akce SBÍREJ-TONER.CZ, jejímž organizátorem je společnost OTTO Office, je spojením ekologického zpracování prázdných tiskových kazet a pomoci ústavům pro mentálně postižené v celé ČR. Projekt potrvá do 31. října 2009.
Tonery, například na rozdíl od alkalických baterií, nespadají do kategorie nebezpečného odpadu, je tedy možná jejich běžná likvidace (spalování, uložení na skládky), vhodnější a ekologičtější je však jejich renovace. Renovace je způsob recyklace, kdy je starý prázdný toner znovu naplněn, aniž by ztratil na kvalitě či hrozilo poškození tiskárny/kopírky. Blíže - toner.cz.

Ministr dopravy Petr Bendl, dnes již bývalý, stáhl z jednání vlády v demisi materiál, který navrhoval další pokračování v přípravě projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe. Pohledy ministerstev dopravy a životního prostředí na význam kanálu se i nadále zásadně liší. Zatímco ministerstvo životního prostředí považuje plány za megalomanské a pro přírodu potenciálně nebezpečné, ministerstvo dopravy vyzdvihuje význam kanálu jako dopravní cesty a za pokračováním přípravy si stojí. Myšlenka na propojení tří významných evropských řek je stará minimálně čtyři století. Nejvíce se k realizaci přiblížila v první polovině 20. století, aktivity ale dvakrát přerušilo vypuknutí světového válečného konfliktu.

Občanské sdružení Humanitas Afrika vás zve ve čtvrtek 28.5. od 18 na promítání dokumentárního filmu o migraci a environmentálním rasismu Arlit, druhá Paříž (Arlit, Deuxieme Paris). Promítání se koná v knihovně Afrického informačního centra v ulici Ječná 2, Praha 2. Vstup je zdarma. Film je promítán s anglickými titulky.

Město Arlit v poušti Nigeru zažilo neuvěřitelný rozkvět v době, kdy uranové doly zaměstnávaly tisíce zaměstnanců. Město mělo elektřinu i rušný noční život. Evropské korporace vytěžily obrovské zisky a odešly. Za sebou zanechaly jen kontaminované životní prostředí, nemoci z radiace a nezaměstnanost. Nyní je Arlit, kdysi „druhá Paříž, místem čekání těch, jejichž poslední nadějí je pokusit se nebezpečnou cestou dostat se do Evropy.
Hlavní součástí Afrického informačního centra je veřejná knihovna. Poskytuje služby čtenářům včetně absenčních výpůjček. Podrobné informace o službách a katalog knižního fondu naleznete na http://centrum.humanitasafrika.cz/.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů