Pátek, 26. dubna 2024

Před evropskými volbami vzkázali občané EU politikům, co je pro ně prioritní

Před evropskými volbami vzkázali občané EU politikům, co je pro ně prioritní

Jak může Evropská unie ovlivnit naši ekonomickou a sociální budoucnost? Mezinárodní komunikační aktivita „Rozhovory s občany Evropy 2009“ svedla dohromady zástupce ze všech 27 členských států, aby diskutovali o těchto otázkách. O víkendu 10. a 11. května se na sto padesát účastníků sjelo do centra Evropské unie, do Bruselu, aby sestavili seznam patnácti doporučení vztahujících se k dalšímu směřování Evropské unie. Mezinárodní konference se zúčastnilo také více než sto kandidátů a členů Evropského parlamentu, kteří měsíc před evropskými volbami dostali jedinečnou možnost zjistit, co voliči chtějí, čeho se obávají a co hraje v jejich životech důležitou roli.

Již před současnou celosvětovou finanční krizí průzkumy názorů ukázaly, že se evropská veřejnost obává zvyšujících se cen a rizika nezaměstnanosti. Národní i celoevropská konference tuto situaci jen potvrdily. Občané pětadvaceti ze sedmadvaceti států EU zařadili doporučení týkající se problematiky pracovního a finančního trhu na přední místa,“ uvádí Dana Rabiňáková, ředitelka společnosti Partners Czech o.p.s., jež organizuje českou část celého projektu. Do výsledné patnáctky doporučení se dále promítla stále aktuální témata, jako jsou změna klimatu, zdravotní péče či vzdělání.

Objevily se nicméně i další ožehavé otázky: nutnost reagovat na zvyšující se riziko mezinárodní kriminality, zlepšení sociálního systému a pro samotné poslance velmi aktuální téma zajištění transparentnosti a odpovědnosti politických a veřejných představitelů. Bez zajímavosti není to, že čeští zástupci na summitu doporučili přehodnotit zemědělskou politiku EU s jejími nezměrnými subvencemi na jedné straně, a regulemi na straně druhé.

Rozsáhlý projekt Rozhovory s občany Evropy 2009 probíhal napříč Evropou již od prosince minulého roku. V rámci první části byla v České republice spuštěna národní internetová diskuse na stránkách www.rozhovory-s-obcany-evropy.eu. Účastníci diskutovali o aktuálních otázkách i výzvách pro další směřování Evropské unie. Tříměsíční diskuze, jejíž součástí bylo také hlasování o důležitosti jednotlivých návrhů, vyvrcholila v březnu celonárodní konferencí. Své názory zde vzájemně konfrontovalo na pět desítek náhodně vybraných zástupců české veřejnosti. Výsledkem dvoudenní konference bylo deset národních doporučení, která debatéři konfrontovali také s účastníky z dalších členských států. V průběhu tří víkendů se v členských státech uskutečnilo 27 identických národních konferencí. V některých tématech jako zemědělství, důchodové reformy či narovnání pracovního trhu v rámci celé EU dospěli ke shodě, jiná typu imunity poslanců nebo práv zaměstnanců byla především záležitostí České republiky. Vybraní účastníci národních konferencí se následně sešli na mezinárodní konferenci v Bruselu, kde finalizovali soubor doporučení.

Projekty jako Rozhovory s občany jsou v dnešní době velmi důležité, především proto, že dávají lidem možnost vyjádřit se, zapojit se do celého procesu a nebýt tak pouze pasivními přihlížejícími. Jak ze strany účastníků, tak ze strany evropských představitelů jsme se setkali s velmi kladnými ohlasy,“ hodnotí Dana Rabiňáková. „Úspěšnosti akce přispívá i načasování, kdy závěrečná konference bezprostředně předchází volbám do evropského parlamentu,“ dodává.

Další informace lze získat na níže uvedených kontaktech:

Lucie Čunderliková                                                      Šárka Dvořáková

Smart Communication s.r.o.                                         Partners Czech, o.p.s. 
T/F: +420 272 657 121                                                 T: +420 233 321 503

M: +420 733 538 889                                                    M: +420 604 710 768
E: cunderlikova@s-m-art.com                                      E: sarka.dvorakova@partnersczech.cz

W: www.s-m-art.com                                                   W: www.partnersczech.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů