Pátek, 26. dubna 2024

Postav si svůj mrakodrap

Postav si svůj mrakodrap

Architekti vymýšlejí do přelidněných měst ekologické věžáky. V Mexiku chtějí postavit skládací mrakodrap se zahradou.

Mrakodrapy, ještě před sto lety symbol technologického pokroku člověka, magicky vzdorující zemské přitažlivosti, se dnes jeví spíše jako odraz lidské nabubřelosti. Architekti proto hledají způsoby, jak impozantní věže sladit s přírodou.
Jorge Hernandez de la Garza pro hustě zastavěné, přelidněné a smogem sužované hlavní město Mexika navrhl hravý a ekologický mrakodrap připomínající stavebnici. Jeho projekt Vertical Park sestává z jednotek, které na sebe lze libovolně skládat, vkládat do nich byty či kanceláře, udělat z nich parky nebo zahrady, v nichž se bude pěstovat zelenina a ovoce.
"Projekt bude stát ve čtvrti Coyoacán v Mexico City a oživí zvápenatělou modernu," říká o stavebnicovém mrakodrapu de la Garza. "Moduly lze stavět vertikálně, a vytvořit tak věžovou strukturu, ale také horizontálně, čímž získáme objekty pro obchody na úrovni ulice."
Mrakodrap vystavěný z ocelové konstrukce má být vybaven solárními panely, jež dodají energii, a sám bude recyklovat veškerou používanou vodu. Parky a zahrady mají mexické metropoli zase přinést chybějící vegetaci a pomoci ji zbavit nepříjemného smogu.
Projekt je nejnovějším příkladem ekologického a k přírodě šetrného trendu v současné architektuře, kterému se říká "vegitecture" a jenž spočívá ve využívání organických materiálů při stavbě nových budov. Architekti na rýsovacích prknech zakreslují "zelené stěny", jež pomáhají pohlcovat vzduch, filtrují vzduch a fungují jako přirozená klimatizace.
"Od betonových zdí se odráží hluk a horko, takže lidé zavírají okna a zapínají klimatizaci," řekl nedávno televizi CNN architekt Richard Sabin z londýnského studia BioTecture. "Živé stěny hluk a horko vstřebávají, takže lidé okna zase otevírají a mají přirozenou ventilaci, čerstvý vzduch, což je mnohem lepší."
Známý americký architekt Daniel Libeskind navrhl pro New York mrakodrap Madison Square Park, jehož skleněná fasáda je uprostřed přerušena terasami se stromy a trávou. Ken Yeang v Turecku zase plánuje stavbu výškových budov zabalených do koberců trávy, díky nimž jako by vyrůstaly z okolní krajiny.
A francouzský prezident Nicolas Sarkozy nedávno požádal přední architekty, aby přišli s o něco skromnějšími návrhy, jež však Paříž pomohou začlenit více do přírody. Někteří podle televize CNN vymysleli zahrady a parky zavěšené nad železniční tratě protínající město, jiní navrhli spleť parků a záhonů se zeleninou.
Mexický architekt de la Garza říká, že díky své variabilitě lze jeho stavebnicový mrakodrap libovolně skládat a přemísťovat po celém městě. Návrh zatím nemá přesný termín stavby, ale architekt už teď doufá, že se uchytí i v jiných částech světa. "I když možná někteří namítnou, že masové repliky jdou proti duchu celého projektu, jeho pružnost umožňuje velmi rozmanitou konfiguraci modulů, takže jej lze přizpůsobit každému regionu," říká.
-
Jorge Hernandez de la Garza (*1977)
- absolvoval Universidad La Salle de Mexico
- v roce 2005 se jeho projekt domu Los Amates dostal mezi finalisty soutěže Icons of Design Awards
- v roce 2007 byl londýnským magazínem Wallpaper vybrán mezi 101 nejzajímavějších mladých architektů

AUTOR: Vladan Šír

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů