Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové by mohli pohřbít chybějící úsek dálnice D8

Ekologové by mohli pohřbít chybějící úsek dálnice D8

Poslední úsek dálnice D8 z Prahy do Drážďan, který přijde téměř na 12 miliard korun, zaplatí možná v plné výši český stát. Přísun 300 milionů eur (7,5 miliardy korun) z evropských fondů na stavbu úseku z Lovosic do Řehlovic je totiž ohrožen, uvádí páteční vydání deníku E15.
Mohou za to nejasnosti kolem projektu z pohledu Evropské komise, ale také chystaný útok domácích ekologů. Ti chtějí poslat do Bruselu žádost, aby unie peníze na projekt nedala.

Kromě ztráty dotací hrozí i mezinárodní ostuda. „Členský stát, jehož činitelé se nedokážou domluvit a vzájemně se v Bruselu napadají, působí divně,“ sdělil zdroj, který si nepřál být jmenován.

V případu D8 se opakuje dění kolem trasy R52 z Brna na Vídeň, kdy ekologové v Bruselu s námitkami uspěli. Dodnes není jisté, zda eurobondy na silnici přispějí.

Evropská komise, jež musí schválit jakýkoli projekt za unijní peníze od 50 milionů eur, vrátila Česku žádost o spolufinancování D8 letos v únoru. „Obrátili jsme se tehdy na Českou republiku, aby upřesnila efektivitu očekávaných nákladů a zdůvodnila, proč chce, aby jí EU přispěla na platbu DPH, což unie běžně nedělá. A také aby vyhodnotila dopad stavby na životní prostředí,“ sdělil včera mluvčí komise Dennis Abbott.

Ministerstvo dopravy komisi v květnu vyhovělo. Podle Abbotta však exekutiva EU český požadavek znovu zablokovala. „Bylo to kvůli nedostatečným informacím o vlivu na krajinu,“ upřesnil.

Teď se o slovo hlásí ekologické iniciativy. „Připravujeme stížnost na nezákonný postup ze strany státních orgánů při schvalování dálnice,“ uvedl pro E15 předseda hnutí Děti Země Miroslav Patrik


David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů