Pátek, 26. dubna 2024

Sharp představuje své ekologické vize

Sharp představuje své ekologické vize

Společnost Sharp si stanovila jako jeden z cílů stát se ekologicky vyspělou společností a už před časem se rozhodla implementovat takzvanou super zelenou strategii, jejímž základem je ekologičnost výroby.

Cílem je vyvíjet nejenom ekologické produkty, ale také při jejich výrobě využívat ekologické technologie v továrnách, které jsou šetrné k životnímu prostředí. V praxi to znamená, že pomocí své super zelené strategie se Sharp zavázal redukovat produkci odpadů, snižovat emise CO2 a naopak vylepšit recyklační technologie a využívání recyklovaných materiálů ve výrobcích.

Budování super zelených továren

Typickým příkladem ekologických vizí společnosti Sharp je továrna Kameyama, kde jsou na jednom místě vyráběny LCD panely a LCD televize. Spotřeba elektrické energie továrny je z jedné třetiny pokryta instalovaným fotovoltaickým energetických systémem, který je největší svého druhu na světě a který snížil emise CO2 z továrny o přibližně 40 procent. Všechna použitá voda z výroby je navíc recyklována. Díky tomu je továrna Kameyama jedním z ekologicky nejvyspělejších výrobních komplexů na světě.

Eko-květinky pro energeticky úsporné LCD televize

V roce 2005 byl Sharp první společností, jejíž LCD televize získaly ocenění EU Eco-label udělované Evropskou komisí, takzvané „eko-květinky". Dnes už se tímto oceněním může pyšnit 70 LCD televizí Sharp a zatím poslední řada, která ho získala v lednu tohoto roku, byla Aquos LC-DH77E. Podle údajů britské organizace Energy Saving Trust může domácnost používáním energeticky šetrnějších výrobků ušetřit až 7 500 Kč za rok - to odpovídá emisím 1,5 tuny CO2. Snižování spotřeby energie produktů spotřební elektroniky je jeden ze způsobů, jak Sharp může pomoci zákazníkům snižovat  jejich emise skleníkových plynů.

Vyspělý systém řízení

Globálním ekologickým systémem řízení ve shodě s certifikací ISO 14001 kontroluje Sharp ochranu životního prostředí ve všech svých továrnách. V současnosti tvoří ekologie nedílnou součást celkové strategie společnosti. V roce 2008 proto Sharp přeměnil všechny své továrny na zelené nebo super zelené. Při použití vlastních kritérií a přísných standardů Sharp certifikuje své továrny s vysokou úrovní ekologické šetrnosti jako zelené továrny a s extrémně vysokou úrovní jako super zelené továrny.

Společnost s negativní uhlíkovou stopou

Sharp vynakládá velké úsilí na snižování uhlíkové stopy společnosti. Nicméně je mnoho ještě efektivnějších cest, jak snížit uhlíkovou stopu než jen redukce CO2 společnosti samotné. Snižování emisí skleníkových plynů dosažené tím, že zákazník používá výrobky, které energie ať už šetří nebo ji dokonce vyrábějí, může mít dokonce ještě lepší výsledky. Vizí Sharpu je, aby energii vyrábějící a šetřící výrobky v roce 2010 vyrovnaly emise skleníkových plynů vyprodukovaných Sharpem.

V předchozích letech Sharp dosáhl významné zlepšení v této oblasti. V roce 2003 byly emise skleníkových plynů celé společnosti Sharp 1,44 miliónů tun zatímco snížení CO2 bylo v tom samém roce pouze 0,14 miliónů tun. Ačkoliv emise skleníkových plynů rostly mírně z důvodu vzrůstající kapacity výroby, snižování CO2 emisí dosažené produkty energii vyrábějící, jako jsou solární články, a energii šetřící produkty, vzkvétaly a k roku 2010 překročí CO2 emise způsobené provozem Sharpu.

Solární energie

V oblasti solární energie se Sharp může spolehnout na 50 let zkušeností. Solární produkty vyvíjí od roku 1959 a od té doby pomáhal utvářet celosvětový trh s fotovoltaikou díky nepřetržitému výzkumu a vývoji nových technologií. Od té doby sjely z výrobních linek továrny největšího světového výrobce solární články o celkové kapacitě 2 500 megawattů, což by stačilo k nahrazení tří menších běžných atomových elektráren. Jen za rok 2008 vyrobil Sharp solární články o kapacitě 473 megawattů. Dnes se svými solárními koncentrátory, krystalickými a tenkovrstvými solárními moduly má Sharp nejrozsáhlejší nabídku fotovoltaických produktů než jakýkoliv jiný výrobce na světě a významně se tak podílí na celosvětovém úspěchu fotovoltaiky.

autor Patrik Khudhur

http://businessworld.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů