Úterý, 19. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Větrné turbíny jako květiny - WindTamer Turbine

WindTamer Turbine

Velké větrné turbíny mohou údajně hyzdit krajinu. Společnost WindTamer si tenhle negativní náhled vzala k srdci a navrhla turbínu, která je bez debat krásná. Ale co víc, je malá, tichá a téměř nevibruje. Lze ji postavit na volné prostranství, anebo například umístit na plochou střechu. Mohou pracovat při rychlostech větru od 3,2 km/h do 110 km/h a vyrábějí se ve výkonech od 1,5 kW do 30 kW. První turbíny tohoto typu byly instalovány na Clarksonově univerzitě v New Yorku.

Stolek do obýváku? Jedině s trávou - Oxygen of Green

Oxygen of Green

Problém se znečištěním ovzduší neexistuje pouze venku, ale také uvnitř domů. Průmyslový designér Mingling Wang se rozhodl jej řešit svérázným, ale zajímavým způsobem. Aby obyvatelé domu dýchali stále čerstvý vzduch, rozhodl se Wang zakomponovat do běžného stolu do obývacího pokoje živou kulturu. Svůj povedený designérsko- ekologický kousek nazval "Oxygen of Green" a do stolu prostě zasadil hustý porost. Rostlinky jsou živené pouze hydroponicky.

Solární stromky s sebou na pláž - Solar Tree

Solar Tree

Postrádáte možnost dobíjet si mobil či notebook kdekoli, třeba i na pláži? Solární stromek navržený designéry Jun-Se Kim, Min- Goo Kim a Dong- Eon Kim řeší problém nedostatku energie na cestách elegantně a čistě. Vytvořili dobíjecí stanici, která připomíná ze všeho nejvíc obrácený detektor kovu. Obsahuje solární článek a zásuvku, do které prostě připojíte nabíječku. Spodní konec pak stačí už jen zapíchnout do písku. Než vás omrzí surfování, budete mít nabito.

Sonea - vyrobte si z hluku elektřinu!

Sonea

Štve vás neustálý hluk z ulice, nebo prostě jen soused pouštějící si příliš nahlas hudbu? Využijte toho! Skupina průmyslových designérů Jihoon Kim, Boyeon Kim, Myung-Suk Kim a Da- Woon Chun vytvořila zařízení jménem Sonea, která dokáže vyrábět energii z decibelů. Rozměr jednoho modulu zařízení je 450×450×80 mm a váha 7 kg. Z jednoho decibelu zvuku dokáže údajně Sonea vyrobit až 30 W energie. Pro srovnání, startující letadlo řve zhruba 140dB.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů