Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Strana zelených odmítla plánovanou obnovu hnědouhelné elektrárny v Prunéřově. ČEZ chce totiž podle zelených při rekonstrukci využít překonaných technologií. Po jednání Republikové rady strany to v sobotu novinářům oznámil její předseda Ondřej Liška. Z podobných důvodů záměr odmítli ekologičtí aktivisté, ministerstvo životního prostředí stanovisko zatím nevydalo. ČEZ se brání tím, že i podle studie ČVUT jde o nejmodernější řešení.

Česká rada pro šetrné budovy (Czech Green Building Council) je neziskovou organizací podněcující trh, vzdělávání a změny v legislativě k vytvoření prostředí pro kvalitní stavby, které jsou současně ekonomicky ziskové i šetrné k životnímu prostředí. Jedním z cílů rady je vyvinout a prosazovat systém certifikace šetrných budov, založený na shodě zainteresovaných odborníků.

Společnost Schüco, přední světový dodavatel výrobků pro opláštění budov, představila nový koncept hospodaření s energií. Název řešení "Schüco 2°" odkazuje na cíl kodaňského summitu, kterým je udržení globálního oteplování pod úrovní dvou stupňů Celsia a umožňuje dosažení až 80 % úspor energie v budovách. Společnost Schüco kombinuje razantní úspory energie díky vysokému stupni izolace oken a fasád a zároveň získávání energie pro provoz budovy prostřednictvím solárního systému.
Koncept Schüco 2° využívá adaptabilních izolačních clon z neprůhledných materiálů, které podle potřeby zakrývají okna objektu v závislosti na denní době, ročním období a venkovním počasí. Díky tomu je možno zásadně omezit spotřebu energie.

V rámci celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt roku 2008 získal projekt společnosti JRD - nízkoenergetický bytový dům Rezidence Měcholupy - ocenění v kategorii Nízkoenergetické a pasivní stavby investorů na území ČR. Stalo se tak v konkurenci 41 přihlášených projektů, z nichž vybrala porota složená z 19 odborníků 17 finalistů.

Déšť a tající sníh zvyšují hladiny řek na Slovensku. Během posledních 24 hodin například stoupla hladina Bebravy na horním toku o celý metr.
Hasiči na středním Slovensku zasahovali v několika případech. V sobotu stavěli hráz z pytlů napěchovaných pískem na předměstí Zvolenu. Ve vesnici Lieskovec ve zvolenském okresu pomáhali vyklízet zatopené sklepy.
Hydrometeorologický ústav pro další dny předpovídá déšť, ve vyšších polohách sněžení. Předpokládá proto, že hladiny na některých tocích budou nadále stoupat a v některých místech se vylijí z koryt.
Povodně zasáhly Slovensko už během Vánoc. Svátky znepříjemnily zejména obyvatelům banskobystrického a košického kraje. Zátopy, které vyvolalo prudké oteplení a deště, připravily o život dva lidi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů