Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Střelice - Bioplynová stanice, která by ročně zpracovala až sedmnáct tun biomasy, vyráběla energii a navíc i organické hnojivo, měla vyrůst poblíž rodinných domů ve Střelicích u Brna. Stanici chtěla na svém pozemku vystavět zemědělská firma Gen Agro Říčany. Občané nesouhlasili a firma nakonec od záměru ustoupila.
Přitom kraj již začal posuzovat vliv bioplynové stanice na životní prostředí a firma měla v plánu začít stavět a zároveň stavbu dokončit ještě letos. Spolu s tím však začali střelečtí občané podepisovat petice proti stavbě a psát protestní dopisy. A zemědělská firma téměř ze dne na den změnila názor a odstoupila od záměru stanici v obci vybudovat.

Obyvatelé metropole, které znepokojuje odvoz tun odklizeného sněhu do Vltavy, mohou být klidní. Podle České inspekce životního prostředí vyvážením sněhu do vodních toků nedochází ke střetu s vodním zákonem. Sněhové srážky jsou ve své podstatě dešťovými srážkami a vodní zákon neupravuje nakládání se srážkovými vodami a neřadí je mezi vody odpadní. Proto se na odvádění srážkových vod neuplatňují stejné principy jako na vypouštění odpadních vod. Ty lze na rozdíl od srážkových vod vypouštět pouze na základě povolení vodoprávního úřadu.

Příjem žádostí o dotaci na realizaci úspor energie (XVI. výzva OPŽP) začne v pondělí 1. února 2010. Systém pro vkládání žádostí - Benefill - bude žadatelům otevřen taktéž v pondělí 1. února v 00.00 hod.

Novým komisařem pro životní prostředí se má stát Slovinec Janež Potočnik, dosavadní komisař pro vědu a výzkum. Nově vytvořený sektor pro ochranu klimatu má převzít Dánka Connie Hedegaardová. Řekyně Maria Damanakiová se stane komisařku pro námořní záležitosti a a rybářství. Novou Komisi musí ještě potvrdit Evropský parlament. Plénum EP bude zřejmě hlasovat 26. ledna 2010. Komise má zahájit svou činnost 1. února na dalších pět let.

Problémy související s mimořádně aktuálním tématem ochrany ovzduší podrobně vysvětluje kniha Atmosféra a klima Martina Braniše a Ivy Hůnové, kterou vydalo Karolinum.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů