Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Historická křížová chodba Františkánského kláštera v Chebu je svědkem netradiční výstavy. V úterý tam žáci a jejich kantoři základních škol Karlovarského kraje umístili znaky měst vyrobené z tříděného odpadu.

Společnost Oki snížila díky dlouhodobé strategii spotřebu elektrické energie v evropské továrně o 600 kWh, což odpovídá ekvivalentu 315 tun emisí CO2. Závod výrobce tiskových zařízení snížil během dvou let spotřebu elektřiny o 17 %, tedy o téměř trojnásobek stanoveného limitu, který si vedení společnosti předsevzalo splnit do roku 2012. Firma toho dosáhla díky vytvoření menších světelných zón, sektorové klimatizaci či zredukováním počítačových serverů na polovinu. "V roce 2008 jsme se rozhodli jít cestou, která je vstřícná vůči životnímu prostředí. Proto jsme si dali za cíl celosvětově snížit emise CO2 v našich závodech o šest procent," říká Harushige Sugimoto, prezident Oki Data Corporation, a dodává: "Kvůli klimatickým změnám, které se na naší planetě odehrávají, je snižování spotřeby elektrické energie velmi důležité."

Výtvarný ateliér Tvor z Českých Budějovic přišel na velmi pěknou cestu nakládání s odpadem ze signmakingových firem. Veškeré odpadní materiály využívá na stavbu figurek, které dělají radost v předvánočním období. "Firgurky andělů jsme instalovali na benefiční koncert a poté je stěhovali na adventní trhy do E.onu," říká Marie Ondřichová z ateliéru Tvor. Výchozím materiálem pro stavbu figurek jsou zbytky airtexu, meshe, krycí fólie z PVC desek a tubus z fólií.

Nečas v potížích. Korupční skandál, který stál místo ministra pro životní prostředí Pavla Drobila, už vyšetřuje policie. Nejmenší vládní strana Věci veřejné kvůli tomu požaduje koaliční jednání o budoucnosti vlády. Kabinet Petra Nečase navíc bude v úterý čelit hlasování o nedůvěře, které vyvolala opoziční sociální demokracie.

My rozhodně nechceme v této chvíli koalici rozbíjet, ale chceme dostatek informací k tomu, abychom s čistým svědomím a srdcem řekli, ano, v pořádku, podporujeme vládu.
Radek John, předseda VV o budoucnosti vládní koalice s ohledem na "kauzu Drobil".

Česko získá z Evropské unie přes pět milionů eur (v přepočtu téměř 130 milionů korun) na úhrady části škod po květnových a červnových povodních, které postihly severovýchod země. Slovensko získá přes 20 milionů eur.

Nedostatek potravy žene slovenské medvědy blíž k lidským sídlům. Vzniká tak dojem, že se přemnožili. Aby se tento předpoklad potvrdil nebo vyvrátil, začalo na podzim na Slovensku sčítání medvědů. Metody jsou hned tři. Buď se vychází z počtu, který v jednotlivých revírech nahlásí myslivci, což je poměrně nespolehlivé. Nebo se provádí genetická analýza z medvědího trusu, která je ovšem dosti nákladná. Třetí sčítací metodou je stopování medvědů na sněhu. Výsledný počet slovenských medvědů dosud není znám. Zoologové mluví o 600 až 800 kusech. Myslivci odhadují, že jich je 1500.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů