Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle výroční zprávy WWEA (Světové asociace větrné energie) se Čína stala světovou jedničkou v instalovaném výkonu větrných elektráren. Stalo se tak již v průběhu uplynulého roku, kdy součet instalací v Číně převýšil do té doby vedoucí USA.

Změna Smlouvy o Energetickém společenství
DOPORUČENÍ(cs) http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0324:FIN:CS:PDF Komise Radě zmocnit Komisi, aby jménem Evropské unie vyjednala změny Smlouvy o Energetickém společenství. Komise doporučuje, aby ji Rada zmocnila a vybavila směrnicí (tzv. mandátem) k jednání v orgánech Energetického společenství o úpravách Smlouvy o Energetickém společenství. Změny, které mají být jménem EU dohodnuty, by měly odkazovat na závazek smluvních stran přijmout směrnici 2009/28 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a o změně a následném zrušení směrnic 2001/77/ES a 2003/30/ES.

Ve čtvrtek 26. května schválil výbor ITRE Evropského Parlamentu nové plány o bezúhonnosti a transparentnosti evropského trhu s energií. Tento návrh by měl v budoucnu zabránit manipulaci a zneužívání velkoobchodního energetického trhu. K prosazování nových pravidel bude sloužit shromažďování a sledování energetických transakcí prováděné Evropskou agenturou pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER). Získané informace budou předány vnitrostátním orgánům a popřípadě jimi bude zahájeno vyšetřování a vymáhání. I když poslanci odsouhlasili návrh Komise, požadují klíčové změny. Chtějí, aby se harmonizovaly sankce v jednotlivých členských státech a to stanovením minimálních norem. Tím se zabrání situaci, kdy společnosti porušující nařízení, přejdou do jiného členského státu. Poslanci rovněž žádají, aby každý členský stát měl svou licenci nebo registr. Členové výboru rovněž hlasovali pro využití stávající struktury vykazování, kdykoli to bude možné, aby se tak zabránilo další administrativní zátěži pro účastníky trhu. Poslanci nesouhlasí s tím, že velký objem zakázek nad jeden gigawatt hodinu, by měly být považovány za velkoobchodní objem a proto podléhat jednotným pravidlům a menší obchodníci budou od těchto pravidel osvobozeni. Nyní se k návrhu Komise, který byl podán v prosinci 2010, musí vyjádřit Rada. Hlasování na plenárním zasedání Parlamentu se očekává v září.

Ekologičtí aktivisté převlečení za postavy panenky Barbie a Kena protestovali proti společnosti Mattel, která tyto hračky vyrábí. Prý na jejich obaly používá dřevo z indonéských pralesů.

Obce vítají zájem prezidenta o Šumavu.
Jsme rádi, že prezident Václav Klaus si během své návštěvy Plzeňského kraje najde čas, aby navštívil také Šumavu a promluvil i se starosty obcí.
Dlouhodobě upozorňujeme, že vědecko-zelený experiment, který zde provozovalo minulé vedení, zkrachoval a přinesl parku kůrovcovou katastrofu, místním obyvatelům mnoho nesmyslných omezení, zákazů a ztrátu perspektivy.
Šumavské obce a jejich obyvatelé ctí ochranu přírody a nechtějí nic jiného než to, na co měly právo generace předků - právo na rozvoj, rozumné hospodaření, jasná pravidla, úctu k člověku i přírodě.
Věříme, že návštěva prezidenta přispěje k debatě o budoucnosti NP Šumava a vrátí do hry rozum.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů