Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Je již tradicí, že na začátku letní sezony se na geoportálu objeví data kvality koupacích vod. Je tomu tak i v letošním roce, kdy opět pokračuje spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví při zveřejňování kvality koupacích vod. Každý týden budou v průběhu letní sezony prostřednictvím aktualizované mapy zveřejňována nová data. Rychlý odkaz na mapu je http://geoportal.gov.cz/koupaci_vody.

Zrušení jaderných elektráren a přechod energetiky k obnovitelným zdrojům vyjde Německo podle analytické společnosti McKinsey od loňska do roku 2020 až na 175 miliard eur. Tato suma představuje zhruba sedm procent ročního výkonu německé ekonomiky a je výrazně vyšší, než byly původní německé odhady. Náklady na přechod k zelené energetice, tedy elektřiny ze slunce, větru a biomasy, přitom podle McKinsey zaplatí především domácnosti. Elektřina bude v roce 2020 podle výpočtů stát až o 60 procent více než nyní. McKinsey do odhadů započítala jak dražší výrobu, tak přenos energie.

Administrativní zátěž a programové období Evropské unie 2014-2020. Toto téma konference, kterou koncem května uspořádaly senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a MMR, přivedlo do pražského Valdštejnského paláce, sídla Senátu PČR, na šest desítek zájemců. Shodli se na tom, že velká administrativní zátěž při čerpání peněz z fondů EU patří k zásadním překážkám jejich účelného, úsporného a účinného využití. Proto navrhli využít Doporučení MMR ke zjednodušení administrativní zátěže pro žadatele a příjemce při čerpání prostředků z fondů EU v programovém období 2014-2020, zavést možnosti přiměřené veřejné oponentury připravovaných zjednodušení před jejich zavedením do praxe a věnovat maximální pozornost naplnění účinnosti, účelnosti a hospodárnosti prováděných kontrol.

Praha vypíše nový tendr na svoz komunálního odpadu. Hodnota šestileté zakázky by měla být 7,34 miliardy korun bez DPH. Se záměrem vyhlásit zakázku dnes souhlasila rada města. V současnosti svoz zajišťuje firma Pražské služby, Praha s ní zřejmě prodlouží smlouvu do doby, než vybere nového dodavatele.
Hlavní město už smlouvu s Pražskými službami před půl rokem prodloužilo poté, co zrušilo původní tendr za více než 13 miliard korun. Praha chtěla původně vybrat dodavatele na deset let. Tendr ale provázely pochybnosti, nejnižší nabídka byla o více než tři miliardy vyšší. Nový tendr měl být vypsán do poloviny letošního roku. Město nyní předpokládá, že nového dodavatele vybere do konce roku.
Radní zároveň souhlasili s tím, aby město odkoupilo menšinový podíl v Pražských službách, který v současnosti vlastní skupina Natland Group. Praha má teď v Pražských službách necelých 77 procent akcií, s podílem od Natlandu by pak ve společnosti kontrolovala téměř 96 procent akcií.

Správci půdy ve vlastnictví státu nemají mít v budoucnu podle novely připravené skupinou poslanců nárok na náhrady za ztížené zemědělské nebo lesní hospodaření podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Autoři návrhu argumentují rozhodnutím Městského soudu v Praze, který loni nepřiznal nárok státnímu podniku s odůvodněním, že sice hospodaří s určeným majetkem jako vlastník, protože vykonává práva i povinnosti vlastníka, ale vlastníkem ani nájemcem není.

Nabídka technologií
Protipovodňová ochrana obytných i komerčních nemovitostí
Ref: 3P0M
Britská společnost vyvinula protipovodňový systém, vyráběný na zakázku, který nabízí flexibilní a vysoce účinné řešení problematiky povodní. Lehké, ale velmi silné desky jsou připevněny k rámu, který vytvoří vodotěsnou bariéru a lze jej snadno a rychle smontovat nebo rozebrat podle toho, jak voda stoupá nebo ustupuje. Systém je vhodný pro dveře, okna, garáže pro obytné a komerční nemovitosti. Firma hledá partnery pro obchodní spolupráci.

Bezdrátové on-line monitorování non-stop aplikací
Ref: 3P1H
Britská firma nabízí systém pro monitorování ekologických parametrů (např. teplota, relativní vlhkost, oxid uhličitý apod.) s přesným a spolehlivým varováním 24 hodin denně. Systém se používá v místech, kde je nutná přesná evidence a udržování určitých parametrů, požadovaných pro dodržování norem jakosti a výrobní účinnosti, nebo auditů buď zákazníků nebo kontrolních orgánů. Firma hledá obchodní partnery se zájmem o spolupráci na bázi licence apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů