Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle zprávy Mezinárodní energetické agentury (IEA) World Energy Outlook 2011 by celkové dosažitelné zásoby zemního plynu mohly stačit na více než 250 let. Transakce s plynem z nekonvenčních zdrojů (břidlicový plyn, plyn z pískovců a metan vázaný na černouhelné sloje) už daleko přesáhly objem 100 miliard dolarů.
Břidlicového plynu je nesrovnatelně více než klasického zemního plynu. Ekologická zátěž je však stále silně diskutovaným tématem. Zastánci technologie ovšem uvádějí, že je proti těžbě uhlí dvanáctkrát menší.
Náklady na těžbu v Evropě jsou vyšší než u plynu konvenčního, ale díky výrazné těžbě z břidlic v USA se snižuje cena plynu na spotových trzích.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) dnes jmenoval svým náměstkem pro řízení sekce úřadu ministerstva pětatřicetiletého Vojtěcha Munzara. Na starosti bude mít mimo jiné správu budov, provozně-technické záležitosti úřadu a rozpočet. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Místo náměstka bylo podle něj volné po odchodu Tomáše Vrbíka z této funkce.
Člen ODS Munzar byl od roku 2004 do současnosti ředitelem společnosti Správa bytového fondu Kladno. Od roku 2008 zastával funkci předsedy bytové komise předsednictva Svazu měst a obcí ČR. Od roku 1998 je kladenským zastupitelem. V letech 2009 až 2010 byl náměstkem kladenského primátora, v této funkci se také věnoval problematice životního prostředí a evropským fondům. Vystudoval Provozně-ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity. Je ženatý, má dvě děti.

Izraelská vláda dnes dala souhlas k zahájení projektu, který by pomohl Izraeli získat nové území. Měly by to být umělé ostrovy ve Středozemním moři, které by byly využity pro nejrůznější infrastrukturu. Informovala o tom agentura AP.
Na ostrovech by mohly být podle prvních návrhů podniky na odsolování mořské vody, elektrárny a letiště.
AP připomíná, že osmimilionovému Izraeli, rozkládajícímu se na úzkém pobřežním území, chybějí prostory. Většina občanů bydlí v bytových domech, na hřbitovech se pohřbívá do poschoďových hrobů.
Premiér Benjamin Netanjahu se domnívá, že umělé ostrovy by mohly podpořit izraelskou ekonomiku, přispět k bezpečnosti země a ochránit před zastavováním ještě volné prostory ve vnitrozemí.
Vláda dnes pověřila přípravou detailů tohoto projektu vládní komisi, která má konkrétní návrhy dodat do roka.

Komerční banka otevřela v pražských Stodůlkách svou čtvrtou centrálu
V nové centrále, kterou banka převzala od firem VCES a Finep, budou vedle zaměstnanců samotné banky sídlit Factoring KB a Penzijní fond KB. Nová budova s rozlohou 17 tisíc metrů čtverečních má podle generálního ředitele Finep Tomáše Pardubického jako jedna z prvních v Praze certifikát BREEAM pro ekologicky šetrné budovy. Vedle Komerční banky má ve stejné lokalitě sídlo Siemens nebo farmaceutická firma Bayer.

Texaští ekologové se snaží zabránit demolici nefunkčních těžebních ropných plošin v Mexickém zálivu. Aktivisté přitom mají podporu texaského guvernéra Ricka Perryho, který se snaží přimět americké federální úřady ke změně zákonů, jež demolici vyžadují. Podle ekologů jsou pod plošinami dobré podmínky pro život nejrůznějších mořských tvorů a likvidace plošin by je nejspíš všechny zahubila, napsal včera deník New York Times.

Společnost LG zveřejnila na Facebooku digitální interaktivní kampaň s názvem My Eco Home. Díky ní si mohou fanoušci vytvářet a sdílet vlastní virtuální domy snů, a seznamovat se tak s pěti klíčovými technologiemi využívanými společností a jejich ekologickými výhodami. Jedná se o lineární kompresor, Inverter Direct Drive, technologii Kompressor, Lightwave a ionizátor Plasmaster.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů