Pátek, 26. dubna 2024

Historické vánoční pokrmy

Historické vánoční pokrmy

Dnes se na štědrovečerním stole objevuje nejčastěji smažený kapr a bramborový salát (který byste mimochodem marně hledali v jiných zemích - je to česká specialita). Skladba vánočních pokrmů však byla ještě nedávno o poznání jinačí než dnes - podívejme se společně, co se jedlo za dob našich praprababiček.

Pokrmů na stole mělo být devatero (jinde však desatero nebo dvanáctero - záleží na krajových odlišnostech). Prvním chodem byly oplatky - opekance s medem (nebo s česnekem, šípky či bylinkami), potom se podávala polévka, zasmažená, nejčastěji s houbami (jinde houbová, hrachová, čočková). Oblíbený černý kuba byl z vařených krupek, česneku, koření, sádla a hub - často z modráků nebo kozáků, které obarvily pokrm do černa (jinde se nazývá hubník, houbovec). Říkalo se: "černý kuba - mastná huba". Dále se jedly chlebové topinky s česnekem, kaše (prosná, krupičná, hrachová) - symbolizující hojnost. Také se vařily různé moučné pokrmy, vařené i pečené. Na stole byste našli i všelijaké sušené ovoce (nebo tzv. "muziku" - rozvařené různé druhy ovoce na hustou kaši), med, ořechy a jablka. Máku, šípku, česneku, kroupím, čočce, fazolím, chlebu, zelí a medu byla přisuzována ochranitelská moc (proto je dostávala kromě lidí i hospodářská zvířata zapečená v těstě nebo přimíchaná do žrádla). Ryby byly spíše vzácností a vyskytovaly se na stolech pouze v rybnikářských krajích a zámožných rodinách, více se rozšířil zvyk jíst kapra až počátkem 19. století. Výběr jídla pro štědrovečerní večeři byl velmi ovlivněn charakterem krajiny (rolnické oblasti, vinohradnické, ovocnářské, rybnikářská území).

Měšťanské vánoční pokrmy - historie

V polovině 19. století vypadal vánoční stůl přibližně takto: první chod byla rybí polévka, pak kolovala mísa s drobnými placičkami obloženými kaviárem, kousky uzeného lososa, úhoře a sardinek, černá ryba s knedlíkem, smažený kapr se strouhaným křenem či zavařeným ovocem, pečená vydra s omáčkou, pečení hlemýždi a nakonec lívanečky a zákusky. Jak vidíte sami, měšťané se při štědrovečerní večeři neodbývali. Pilo se pivo, víno a punč.

Více a staré vánoční recepty čtěte na:

http://www.praguewelcome.cz/srv/www/content/db/cs/a-z/68-vanocni-recepty.html

ZDROJ:http://www.praguewelcome.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů