Pátek, 26. dubna 2024

Z olympiády v Soči je monstrum

Z olympiády v Soči je monstrum

Co bude se sportovišti v Soči po olympijských hrách, nikdo neví. Náklady na výstavbu objektů vzrostly za pět let víc než čtyřnásobně.

Špína, hnus, supermoderní areál. Otázka je, co s ním bude po olympiádě. To napsal Jakub Janda na svůj oficiální web. Skokani na lyžích si vyzkoušeli závody v Soči a vrátili se znechucení. Ne tím, že se čtrnáct měsíců před zimní olympiádou v dějišti her stále staví, ale spíš vědomím, že to, co v Rusku vzniká za závratné sumy, bude pak zase k ničemu.

Nezávislý ruský deník The Moscow News napsal, že protesty proti budování třetí největší plynem napájené elektrárny na světě v letovisku Kudepsta provázely násilnosti ze strany policie. Monstrum vyrůstá zejména pro potřeby olympijského Soči, vzdáleného asi patnáct kilometrů. Zatímco dějiště her mají ozdobit velkorysé stavby, sousední Kudepsta, známá vodopády, plážemi a klidem, bude navždy zohyzděna.

Místní obyvatelé, sdružení v organizaci Svaz Kudepsta, se marně oháněli studií, že blízké hory znemožní rozptyl zplodin. Ty zavalí město a moře, které ho omývá, a obyvatelé začnou trpět chorobami typickými pro oblasti zasažené spadem. Přímo při jedné z demonstrací zemřel v září na infarkt šéf sdružení Anatolij Machnovskij. Protestující jsou drženi ve vazbě, zřizovatelé webu "nosochi2014" tweetují do omrzení, ale elektrárna bude.

Když před dvěma lety přišly spojené nevládní organizace na ochranu lidských práv a životního prostředí s tím, že plán výstavby v Soči a přilehlých horách naprosto nerespektuje charakter a výjimečnost krajiny ani specifika celé oblasti, nestalo se nic. Protestovat proti stavbě sportovišť bylo marné, a tak se aktivisté pokusili aspoň (ze svého pohledu) zabránit nejhoršímu. Fond pro rozvoj a ochranu živé přírody Ruska podal oficiální protest proti zřízení spalovny odpadu u vesničky Buu, nacházející se v oblasti výskytu vzácných přírodních druhů. Přidali se dokonce i lidé z místní samosprávy, ale proti Kremlu to byl marný boj.

I Putin už se ozval

Monstrózní olympijský projekt polyká další a další miliardy rublů. Právě dnes by mělo dojít ke zvýšení úvěrového limitu pro výstavbu lyžařského střediska Gornaja karusel z 12 na 52 miliard rublů (z asi 7,6 na 33 miliard korun). Nikdo nepochybuje, že se tak stane, protože v čele představenstva polostátní banky VEB sedí ruský premiér Dmitrij Medveděv. Je to další z příkladů hrozivého navyšování rozpočtu olympiády.

Podle listu Vedomosti náklady na výstavbu olympijských objektů vzrostly za uplynulých pět let více než čtyřnásobně na 1,4 bilionu rublů (asi 900 miliard korun). Je spočítáno, že taková částka se nikdy nevrátí. Protesty zase ukazují, že to není ani cena za další poolympijský rozvoj regionu, hry ho naopak spíš zpustoší.

A budoucnost sportovišť? Janda to vyjádřil výstižně: "V posledních pár letech vznikají jako na běžícím páse skokanské areály za mnoho milionů pro potřeby jednoho jediného závodu. Příkladem budiž olympijské můstky ve Vancouveru, respektive ve Whistleru, které po hrách zbořili. Na místě nefungoval žádný klub, který by měl zájem přivést do nového areálu Světový pohár, a stavba byla k ničemu. V Soči to zřejmě dopadne velmi podobně. Je to obrovská škoda."

Navíc převládá názor, že Rusové se ani nebudou obtěžovat, aby můstky či jiné později nevyužívané objekty zbořili. Příklad leží v Pekingu, kde se z obřího olympijského parku stalo město duchů, plné rychle chátrajících staveb. "Ptal jsem se, proč chtějí stadion pro 40 tisíc lidí," řekl pro britský thestar.com odborník na sportovní projekty Joel Finlay. Dozvěděl se, že tam bude národní fotbalové tréninkové centrum. "Nechápal jsem. Neplánují žádné komerční využití," dodal.

Říká se tomu "Bílý slon", nebo prostě "Monstrum". Podle Vědomostí to už ani Putin nemá zcela pod kontrolou. V květnu prezident požadoval zastavit další růst nákladů a nabádal, aby se žádosti o dodatečné peníze pečlivě prověřovaly. Na olympiádě chce vydělat příliš mnoho firem i lidí v klíčových pozicích.

"Pro Rusko je to otázka prestiže. Všechno, co slouží ke zdaru výstavby, je schvalováno poměrně hladce," řekl Eugen Šosovskij, analytik společnosti na výzkum globálních jevů Stratfor a specialista na Sovětský svaz.

Po olympiádě fotbal

Pravý stav věcí je jasný i vedení Mezinárodního olympijského výboru. Oficiálně nikdo nevystoupí proti pořadatelům, avšak ti na konci minulého týdne po složitém vyjednávání přece jen uzavřeli nové smlouvy s firmami Contemporary International a Kärcher. První je mezinárodní a stará se o zázemí na sportovištích, druhá je německá a její činností je úklid. "Čistota olympijských objektů bude stoprocentní," vyhlásil prezident organizačního výboru Dmitrij Černyšenko, což je ve veškerých internetových diskusích nad zprávami ze Soči vysvětlováno jako stavění další klasické Potěmkinovy vesnice.

Olympijský výbor vydal sice nedávno zprávu, že olympijská vesnice bude nejkrásnější v historii zimních her, souběžně s tím však vyšel v listu Washington Post článek s titulkem Olympijské Soči má i ošklivou tvář. Reportáž přímo z místa je plná osudových příběhů. Jeden z nich líčí osudy manželů Samokvalových, kteří si v Soči před patnácti lety postavili moderní dřevěný dům a poctivě platili daň z nemovitosti. Teď, když v jejich sousedství vyrostla ohromná staveniště, prohlásily úřady domek za ilegální a chtějí celou rodinu vystěhovat bez náhrady jiného bydlení.

Pořadatelé a politici vyvíjejí ohromný tlak na místní média. Jeden z lokálních žurnalistů prozradil organizaci Human Rights Watch, že šéfredaktoři musí předkládat texty ke schválení. Pokud chce některý z autorů ctít svobodu vyjadřování, musí odejít.

A pro Soči to všechno olympiádou neskončí. Město bylo vybráno jako hostitelské pro fotbalové mistrovství světa v roce 2018. V rozpočtu 600 miliard rublů se začne rekonstruovat místní stadion a vyrostou tu nové luxusní hotely. Co s tím vším bude, až se další velká sportovní událost odstěhuje, nikdo netuší.


Rozpočty olympiád v novém miléniu


OH Sydney 2000

2 miliardy USD

ZOH Salt Lake City 2002

1,2 miliardy USD

OH Atény 2004

15 miliard USD

ZOH Turín 2006

3,6 miliardy USD

OH Peking 2008

43 miliard USD

ZOH Vancouver 2010

1 miliarda USD

OH Londýn 2012

19 miliard USD

ZOH Soči 2014

18 miliard USD (údaj z října 2012, částka ještě poroste)

AUTOR: Josef Káninský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů