Úterý, 19. března 2024

Senátoři zatrhli návrh, který by developerům přihrál pozemky v národních parcích

Senátoři zatrhli návrh, který by developerům  přihrál pozemky v národních parcích

Hnutí DUHA dnes s ulehčením gratulovalo senátorům, že ze zákona o Státním pozemkovém úřadu vyškrtli klauzuli, která by developerům otevřela cestu ke stovkám hektarů půdy a živelné výstavbě v národních parcích.

Návrh spočíval v tom, že stát bezplatně převede lukrativní pozemky v bezprostředním sousedství vesnic do rukou obcí - které by je obratem mohly rozprodat developerům nebo zájemcům o stavbu luxusních domů, jak se to už vícekrát stalo.

Ale horní komora na návrh senátora Miroslava Krejči (nezávislý, Strakonicko) rozhodla, že převody umožní pouze v případě, že obec chce pozemky použít pro veřejně prospěšné stavby.

Nezávislý průzkumu veřejného mínění zjistil, že 68 % lidí v Česku je proti výstavbě nových turistických středisek v národním parku na Šumavě [1].

Bývalý ředitel národního parku František Krejčí řekl v této souvislosti pro Aktuálně.cz, že pozemky jsou důvodem všech změn, které se na Šumavě v posledních měsících dějí [2].

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:

"Bezplatné vyvedení lukrativních pozemků ze státního majetku by prakticky otevřelo cestu do národních parků pro developerské projekty. Některé obce by samozřejmě parcely obratem rozprodaly developerům - ostatně nebylo by to poprvé."

"Jde tady o stovky hektarů exkluzivních pozemků. Živelná výstavba by takhle pohltila spoustu překrásných výhledů do horské krajiny, kvůli kterým na Šumavu jezdí turisté."

"Senátoři zvolili rozumné řešení, jak obcím zajistit parcely, které potřebují pro veřejné služby, aniž by přitom umožnili spekulace s pozemky a masovou výstavbu v národním parku."


Kontakty:

Jaromír Bláha, tel. 731 463 929, email: jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, tel. 731 465 279, email: jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů