Pátek, 26. dubna 2024

Dluh Ostravanů za komunální odpad vzrostl na 138,7 milionu korun

Dluh Ostravanů za komunální odpad vzrostl na 138,7 milionu korun

Obyvatelé Ostravy dluží městu na poplatcích za komunální odpad více než 138,7 milionu korun. Výše nedoplatků se loni zvýšila téměř o čtyři miliony, což znamená nárůst o 2,96 procenta. To byl ale jeden z nejmenších nárůstů za posledních deset let, řekla dnes novinářům náměstkyně ostravského primátora Iveta Vozňáková (Ostravak).

Celkový dluh za odpady je v Ostravě vyšší, než kolik město ročně vybere. Poprvé od roku 2009 ale vybralo město od Ostravanů meziročně více peněz. V v roce 2014 to bylo 122,6 milionu korun, loni 125,4 milionu.

Podle Vozňákové může za lepší výběr peněz informační kampaň. Město ji vedlo hlavně přes internet. Rozesílání papírových složenek Ostrava před rokem zrušila. "Byly rozeslány e-maily na 14.000 adres, v několika etapách," řekla náměstkyně. Lidé byli nejdříve na začátku roku upozorněni, že budou muset zaplatit, potom e-maily připomínaly blížící se splatnost a ti, kteří nezaplatili, dostali další e-maily.

Vozňáková řekla, že peníze od neplatičů město vybírá například exekucemi jejich daňových přeplatků. Zabavuje lidem také přeplatky u bytových družstev nebo za služby v městských obvodech. Někteří lidé jsou ale tak předluženi, že je u nich exekuce neúspěšná.

"Budeme se snažit občanům ulehčovat přístup, jak zaplatit. Na internetových stránkách bude platební brána, kterou bude možno zaplatit komunální odpad," řekla Vozňáková. Platební brána by podle ní měla začít fungovat do dvou tří měsíců.

Poplatek za odpad je v Ostravě už řadu let stejný, činí 498 za osobu a rok. Náměstkyně řekla, že město se ho v nejbližších letech zvyšovat nechystá.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů