Pátek, 26. dubna 2024

Ve městech dávají přednost kompostování před pálením

Ve městech dávají přednost kompostování před pálením

Prachatice - S podzimním obdobím souvisí úklid zahrad. Lidé listí pálí, kompostují nebo odstraní do kontejnerů.

\"Spalování listí zakazuje obecně - závazná vyhláška. Tato vychází ze zákona o ochraně ovzduší, číslo 86 z roku 2002, Sbírky o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů,\" informovala včera Marta Zifčáková, referent odboru životního prostředí MÚ Prachatice.
Město Prachatice zajišťuje velkoobjemové kontejnery na suchý rostlinný odpad. Spolupracuje s technickými službami. Zájemce nahlásí na odboru životního prostředí svou adresu a požadavek. Technické služby přistaví kontejnery vždy v pátek odpoledne. Zájemci je mají k dispozici na celý víkend.

\"Pokud v Prachaticích někdo spaluje listí a soused to nahlásí, vyjedeme k případu. V 99 procentech řešíme spor na místě vzájemnou dohodou obou stran. Když se strany nedohodnou, vypíšeme blokovou pokutu, což téměř nepraktikujeme. Častěji zašleme spor k projednání příslušnému správnímu orgánu. Tyto věci řídí komise určená k projednávání přestupků při městském úřadě,\" informoval včera ředitel městské policie Ivo Novotný.

Netolice - \"Vyhláška o nakládání s odpady nezakazuje pálení na soukromých pozemcích. Ovšem pevně stanovuje podmínky, za kterých lze pálit. Nesmí být velká povětrnost, vysoký tlak, inverze. Zároveň vyhláška určuje, co lidé pálit můžou, tedy dříví a suchý rostlinný materiál - suchou trávu, listí,\" shrnul Jindřich Bukovský, vedoucí hospodářského odboru a životního prostředí.
Vyhláška v Netolicích vyšla ještě před nabytím zákona číslo 86 z roku 2002. Tuto vyhlášku představitelé města doposud nepozměnili, protože zároveň uznávají práva vlastníka, dle Občanského zákoníku, paragrafu 127.
\"Lidé by si měli uvědomit, že moje práva končí tam, kde začíná právo druhého člověka. Život je o toleranci, odpovědnosti a slušnosti,\" doplnil Jindřich Bukovský.
V Netolicích policie řeší případy blokovou pokutou na místě nebo spor předá přestupkové komisi.

\"Blokovou pokutu jsme vypsali pouze jednou, a to ve výši 100 korun. Dotyčná osoba souhlasila s protiprávním jednáním a pokutu zaplatila,\" uvedl podpraporčík Vlastislav Šandera, obvodní oddělení PČR v Netolicích.

\"Když se účastníci sporu nedokáží dohodnout na místě, zahájí komise správní řízení. Pokud se prokáže, že došlo k porušení městské vyhlášky, může správní komise ze zákona stanovit pokutu až 30 tisíc korun. V praxi jsme zatím použili nejvyšší sazbu 500 korun,\" informovala včera předsedkyně přestupkové komise Yveta Janotová.

Zdroj: Listy Prachaticka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů