Sobota, 4. května 2024

Ceny za odpad v Olomouci se zvýší

Ceny za odpad v Olomouci se zvýší
Olomouc - Lidé z Olomouce budou v příštím roce platit za komunální odpad o čtyřiadvacet korun víc než letos. Městské zastupitelstvo v úterý schválilo balík nových místních vyhlášek, sazby u poplatků za psy, užívání veřejného prostranství nebo vjezd do pěší zóny zůstávají vesměs stejné.
Pro čtyřčlennou rodinu z Olomouce se dvěma malými dětmi dělá zvýšení plateb za odpad něco přes sedmdesát korun, pokud jsou děti starší, jde asi o stokorunu. Když lidé poplatek zaplatí do konce března, ušetří třicet korun na osobu. Z odpad se nyní bude v Olomouci platit 492 korun ročně.
Olomoucké zastupitelstvo schválilo celkem osm nových místních vyhlášek, protože začala platit novela zákona o místních poplatcích. Kromě odpadů, psů, vjezdu do pěší zóny a užívání veřejného prostranství jde také o vyhlášky o poplatcích za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatcích za ubytování, ze vstupného a za provoz hracích automatů.
Kromě odpadů zůstaly sazby vesměs na stejné výši jako letos. \"V některých případech, například u psů, jsem rovněž navrhoval zvýšení, ale rada to neschválila. Nechtěla, aby nové vyhlášky znamenaly velký náraz pro občany,\" řekl ekonomický náměstek olomouckého primátora Martin Novotný (ODS).
Celkem radnice na místních poplatcích vybere kolem šedesáti milionů korun ročně, což zdaleka není nejvýznamnější položka dvoumiliardového městského rozpočtu.
Novotný řekl, že poplatek za komunální odpad se dva roky neměnil. \"Ani maximální možná sazba poplatku, která je pět set korun, by nepokryla celkové náklady na svoz a ukládání komunálního odpadu,\" řekl. To by lidé museli platit pět set osm korun. Ročně dá radnice za odpady asi padesát milionů korun, ale na poplatcích vybere o třináct milionů méně.
\"V nové vyhlášce zůstává systém slev a všechna osvobození, která byla i dříve,\" dodal Novotný. Když lidé zaplatí včas, mají nárok na třicetikorunový bonus, mohou platit ve dvou splátkách, děti do šestnácti let platí polovinu a od poplatku jsou osvobozeni i důchodci od osmdesáti.
Zatímco nyní lidé platí za odpad pevně stanovenou částku, dříve zaplatili jen to, co dali do popelnic. \"Odpadla tak motivace, aby se s odpadky šetřilo. Roste sice podíl recyklovatelných surovin, ale zároveň také dramaticky roste množství odpadu na skládkách,\" řekl zastupitel Pavel Andrš (Zelení/Šance) a navrhl, aby radnice nechala udělat srovnání obou systémů.
Náměstek Novotný řekl, že takové srovnání radnice udělala již při tvorbě nové vyhlášky. \"Doporučení odborníků zatím vyznívá pro současný systém,\" vysvětlil Novotný a slíbil, že na příští zastupitelstvo přinese příslušné dokumenty. Maximální sazby poplatků zastupitelstvo ponechalo u vyhlášek o poplatcích za hrací automaty či vjezd do pěší zóny. Poplatky ze vstupného vicehejtman Novotný komentoval: \"Těžko lze přesně zjistit, jaký má nízká výše poplatku dopad na provozovatele kulturních a sportovních akcí, ale nízká výše je také určitou podporou kultuře a sportu ve městě.\"
Při jednání městského zastupitelstva o nových vyhláškách se chvílemi i žertovalo. Komunista Antonín Kropáček chtěl například vědět, jaký je rozdíl mezi majitelem a držitelem psa (o držiteli mluví nová vyhláška). \"Držitel je ten, co má psa na provázku?\" ptal se Kropáček.
Radní Ivan Kosatík (ODS) mu odvětil: \"Je to jako u auta na leasing, tam je jasné, kdo je majitel a kdo uživatel či držitel.\" Na to reagoval primátor Martin Tesařík (ČSSD): \"Psa na leasing jsme ovšem ještě neviděl,\" podotkl.
Všechny nové vyhlášky zkoumal krajský úřad i ministerstvo vnitra a nenašly v nich žádné chyby.
Zvýšení poplatků za odpady čeká také Prostějovany. Lidé tam zaplatí o necelých sto korun více než loni, tedy 396 korun na osobu. Olomoučany naopak v příštím roce zasáhne velké zvýšení poplatků za vodu.

Vyhlášky o poplatcích a zisky v Olomouci

Poplatek Původní sazba Nová sazba VYHLÁŠKA O POPLATKU ZE PSŮ za jednoho psa 1000 1000 za psa v domě do dvou bytových jednotek 120 200 lidé s invalidním, starobním, vdovským či sirotčím důchodem 200 200 lidé s důchody viz výše, kteří jsou sami 150 150 za psa, který slouží k podnikání 1000 1500 VYHLÁŠKA O POPLATKU ZA LÁZEŇSKÝ NEBO REKREAČNÍ POBYT* za osobu a den 15 15 VYHLÁŠKA O POPLATKU ZA UŽÍVÁNÍ VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ - město je rozděleno na dvě zóny, sazby jsou od 2 až do 100 korun za den a metr čtvereční, existují i zvýhodněné měsíční sazby - vyhláška rozlišuje stánkový prodej, předzahrádky, stavební práce, parkování, cirkusy, kolotoče nebo videoatrakce VYHLÁŠKA O POPLATKU ZE VSTUPNÉHO 15 procent 15 procent VYHLÁŠKA O POPLATKU Z UBYTOVÁNÍ* za osobu a den 2 4 VYHLÁŠKA O POPLATKU ZA VJEZD VOZIDEL DO VYBRANÝCH ČÁSTÍ MĚSTA vjezd do pěší zóny nebo míst označených speciálními dopravními značkami za auto a den 20 20 vjezd do pěší zóny nebo míst označených speciálními dopravními značkami za auto a měsíc 500 500
VYHLÁŠKA O POPLATKU ZA VÝHERNÍ AUTOMAT za hrací přístroj za tři měsíce 5000 5000 VYHLÁŠKA O POPLATKU ZA KOMUNÁLNÍ ODPAD
* za osobu a rok 468 492
* novinkou je povinnost vést ubytovací knihu
* zachován současný systém slev a bonus při rychlém zaplacení poplatku

KOLIK PENĚZ POPLATKY PŘINESLY

(Údaje jsou v tisících korun) 2001 2002 vyhláška o poplatku ze psů 2 O37 2 128 vyhláška o poplatku za lázeňský či rekreač. pobyt 464 426 vyhláška o poplatku za užívání veřej. prostranství 4 198 7 136 za tržnici 3 794 6 529 za tržnici vyhláška o poplatku ze vstupného 168 148 vyhláška o poplatku z ubytování 454 453 vyhláška o poplatku za vjezd vozidel 76 221 vyhláška o poplatku za výherní automat 11 289 11 205 vyhláška o poplatku za komunální odpad
* 34 184 (r. 2002) 32 125 (r. 2003)
* při zaplacení do konce března (údaje v tabulce) každého roku platí bonus 30 korun, za celý rok 2003 vybráno 37 milionů Kč (dík)

MICHAL ŠVERDÍK
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů