Pátek, 26. dubna 2024

Češi sice vytřídí stále více odpadu, pro Evropu je to však málo

Češi sice vytřídí stále více odpadu, pro Evropu je to však málo

Aby Česko splnilo svůj závazek daný Evropské unii, budou lidé muset vytřídit více odpadu ze svých domácností.
Každý občan musí v roce 2008 vytřídit čtyřicet kilogramů plastu, skla a papíru, přičemž loni odnesl do speciálních kontejnerů něco přes dvacet sedm kilogramů. Jenže zatímco mezi lety 1999 až 2002 rostlo každoročně množství vytříděného odpadu v průměru o třicet sedm procent, loni se růst zpomalil na jedenáct procent, což je do budoucna nedostatečné.
\"Kdyby se i nadále vytřídilo o jedenáct procent více, je náš cíl v roce 2008 nedosažitelný,\" upozorňuje Zbyněk Kozel, generální ředitel společnosti EKO-KOM, která v zemi organizuje sběr, třídění a recyklaci odpadů.
V Česku je přitom jedna z nejhustších sítí kontejnerů na vytříděné odpady v Evropě, přístup k nim má více než devadesát procent lidí, přičemž občan má ke kontejnerům průměrně 170 metrů. Jako hlavní důvod, proč vytříděného odpadu v posledních letech tolik nepřibývá, proto odborníci pokládají nezájem.
\"Největší rezervy jsou v postojích veřejnosti,\" říká náměstkyně ministra životního prostředí Ivana Jirásková. Podle údajů společnosti EKO-KOM odpady v zemi třídí dvaašedesát procent lidí, což je ve srovnání s evropskými premianty stále málo. Například v Německu třídí takřka všichni.
Aby republika dostála svým evropským závazkům, musí už příští rok třídit tři čtvrtiny obyvatel a po roce 2008 dokonce více než pětaosmdesát procent lidí.
Pomoci \"zlomit\" dosavadní nezájem přibližně třetiny obyvatel má tříletá reklamní kampaň s názvem \"Nebuďte líní: třiďte odpad\", která začne v neděli odvysíláním prvních spotů v České televizi. Z výzkumu veřejného mínění přitom vyplývá, že takřka všichni lidé pokládají třídění odpadů za důležité.
Jenom letos vyjde \"odpadová\" reklama, která se bude objevovat i v celostátním a regionálním tisku, na třicet miliónů korun. Všechny peníze zaplatí společnost EKO-KOM, která má od Ministerstva životního prostředí licenci na organizování sběru, třídění a recyklaci obalových odpadů.
EKO-KOM sdružuje více než dvacet tisíc firem, které jsou podle zákona povinny stanovené procento použitých plastových lahví anebo kartónů od elektroniky recyklovat. Místo toho, aby se firmy o použité obaly staraly samy, je pro ně jednodušší dávat peníze na společný účet, z něhož pak EKO-KOM přispívá radnicím na třídění a recyklaci.
S EKO-KOM už spolupracuje zhruba 4,3 tisíce obcí, v nichž žije více než devadesát procent všech obyvatel země. Letošní rozpočet EKO-KOM dosahuje 675 miliónů korun.
Více roztříděných plastů, skla a papíru je základním předpokladem k tomu, aby se tyto suroviny mohly znovu využít a neskončily na skládce.
\"Jedině tříděním přímo v domácnostech můžeme získat kvalitní druhou surovinu,\" říká náměstkyně ministra životního prostředí Ivana Jirásková. V poslední ministerské zprávě o stavu životního prostředí se přitom konstatuje: \"Skládkování je stále hlavním způsobem zneškodňování odpadů.\"

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů