Pátek, 26. dubna 2024

Na každého se dostane

Základním posláním České inspekce životního prostředí (ČIŽP) je dozor nad dodržováním zákonů. Jak se to jejím inspektorům daří, o tom jsme hovořili s ředitelem ČIŽP Ing. Janem Slancem.
Na každého se dostane
Co se inspekci v posledních měsících podařilo?

Zaprvé jsme se sami trošku reorganizovali. Zadruhé jsme zahájili poměrně úspěšnou komunikaci s naším odvolacím orgánem, to znamená s odbory výkonu státní správy Ministerstva životního prostředí ČR. A zatřetí jsme začali dialog se samosprávou, to znamená s kraji, a zlepšili vzájemné vztahy, které mohly být mezi inspekcí a orgány státní správy problematické. Budeme tvrdší tam, kde dochází k poškozování životního prostředí, a udržíme si určitý nadhled při posuzování případů, kdy provozovatel něco dělá v souladu se zákonem, ale chybí mu jen nějaké povolení. Nechci říci, že to budeme tolerovat, ale pokutu v těchto případech chceme brát spíše jako poplatek, upozornění. V případech, kdy inspekce nalezne nedostatky a udělí pokutu, nebude už odvolání úspěšné jako doposud.


Na co se inspekce v příštím roce při kontrolách zaměří?

Rád bych, aby se ještě o trochu více profilovala. Chceme se soustředit především na problémy velkých provozovatelů, velkých znečišťovatelů. Dáváme poměrně velký důraz na zákon č. 353/1999, který se týká prevence závažných havárií způsobených nebezpečnými chemickými látkami. Myslím si, že povodně byly pro mnoho podniků poučením, takže například budeme kontrolovat jejich bezpečnostní dokumentaci. Počítáme s tím, že ze 154 vytypovaných subjektů jich navštívíme cca l30, tj. téměř všechny, které jsou pro nás zajímavé. Plán práce inspekce se snažíme postavit konkrétněji, možná že i průhledněji.

Musíme jednoznačně zlepšit spolupráci s policí, protože naše šetření může odhalit i jinou trestnou činnost, také více komunikovat se samosprávou, která má poměrně velké kompetence.

Chceme dát do databáze firmy, které jsou spojeny s porušováním zákona. Propojením informací v našem systému pak dokážeme zjistit, kde se nějaká firma pohybuje a že na určitém území porušila zákon. Pak jí můžeme věnovat zvýšenou pozornost. To se nám již povedlo například u nepovolených těžeb dřeva v lese.


Hodláte lépe spolupracovat s obcemi?

Může se stát, že některá obec neplní své povinnosti. Pokud takový stav zjistíme, zřejmě budeme chtít iniciovat řízení s krajem o odejmutí výkonu státní správy.

Myslím si, že je někdy těžké sehnat odborníka, který by byl schopen kvalifikovaným způsobem hájit zákon. Pokud starosta chce učinit nějaké rozhodnutí, měl by si k tomu přizvat odborníka. My jako inspekce se jako konzultanti nabízíme, u nás jsou lidé, kteří umí bezplatně poradit, vydat stanoviska, vyjádřit se, a předejít různým excesům.

Chceme vyslat signál - na každého se jednou dostane. Práce je mnoho a nás je omezený počet, ale jednoho krásného dne inspektor navštíví i vás a pokud znečišťujete životní prostředí nevybíravým způsobem, ta návštěva bude nepříjemná.

AUTOR: Karel Žítek
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů