Úterý, 19. března 2024

Zastupitelé plazmatron jednomyslně odmítli

Zastupitelé plazmatron jednomyslně odmítli
Polička - Na mimořádném zasedání zastupitelstvo města všemi přítomnými hlasy odmítlo záměr výstavby plazmové technologie zpracování nebezpečných látek v areálu Poličských strojíren, který nedávno představil majoritní vlastník závodu, společnost Omnipol. Zastupitelé schválili text vyjádření města k oznámení záměru v rámci posuzování vlivu na životní prostředí (takzvaná EIA) a v dalším usnesení pak vyjádřili zásadní nesouhlas s realizací projektu.
V předchozí diskuzi zastupitelé i občané několikrát opakovali dříve uvedené důvody proti výstavbě plazmatronu v Poličských strojírnách. Představitelé Omnipolu v odpovědi na otázku, jaké spatřují v případě realizace tohoto záměru možné výhody pro Poličku a přilehlý region, uvedli vznik šestnácti pracovních míst, které však mají být obsazeny přesunem dosavadních pracovníků Poličských strojíren. Poukazovali rovněž na zvýšený zisk z dividend, neboť město vlastní jistá procenta akcií Poličských strojíren a investor je přesvědčen o budoucí prosperitě plazmatronu. Jako třetí argument byl uveden příjem z daní z Poličských strojíren do městské pokladny, který však zastupitelé, znalí zákona o rozpočtovém určení daní, ihned odmítli. Také vyjádření zástupců Omnipolu o aktuální vlastnické struktuře a stabilitě firem Omnipol a Omnyx považují někteří účastníci jednání za neuspokojivé.
René Habrman z poličského ekologického hnutí A21 konstatoval: \"Toto usnesení nemusí znamenat zastavení úmyslu plazmatron v Poličce postavit, neboť rozhodnutí zastupitelstva není rozhodující, ale slouží jako podklad pro vyjádření k posouzení vlivu na životní prostředí. Byl to první krok a je možné, že se kauza povleče třeba i roky.\"
Proti záměru se staví nejenom Polička a její obyvatelé, ale i lidé ze širšího regionu.
RENÉ HABRMAN
Zdroj:Svitavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů