Pátek, 26. dubna 2024

Pneumatiky budou likvidovat vězni

Pneumatiky budou likvidovat vězni

Maximálně šetrným způsobem vyřeší problém s množstvím starých pneumatik speciální linka, která vyroste v areálu kynšperské věznice.

Karlovarský kraj - Technologickou linku na recyklaci ojetých plášťů osobních automobilů vybuduje v areálu věznice Kynšperk nad Ohří jedna ze společností v kraji, která se likvidací gumového odpadu zabývá. S výjimkou strojní údržby a kvalifikovaného technického dozoru budou na lince zaměstnáni pouze tamní vězňové.
\"Naším záměrem je stavba recyklační linky a výstavba přípojek inženýrských sítí. Finálními výstupy jsou gumové drti různých velikostí, ocelový odpad a textilní vlákno. Tyto produkty jsou prodejné na trhu,\" informoval specialista firmy Ivo Safner a dodal: \"Při provozu nebudou produkovány odpady. Odpadní vody budou pouze splaškové a budou odvedeny na stávající čističku odpadních vod v areálu věznice. Záměr nebude mít výrazný vliv na čistotu ovzduší,\"
Rada Karlovarského kraje si před udělením souhlasu s výstavbou linky vyžádala od specialistů vypracování posudku o jejím možném negativním vlivu na životní prostředí. Ten ale nebyl prokázán, a tak rada s vybudováním souhlasila.
\"Každý výrobce pneumatik má ze zákona povinnost je zpětně od spotřebitelů bezúplatně vybrat zpět a zlikvidovat. Z důvodu menší finanční zátěže však bohužel spousta pneumatik u nás v kraji místo na ekologické drticí lince, kdy hovoříme o materiálové recyklaci, končí spíše ve spalovnách. V takovém případě se jedná o recyklaci energetickou. Snažíme se dosáhnout změny platné legislativy, a tím pádem i této pro životní prostředí nevyhovující situace,\" doplnil Safner.

VÁCLAV ŠLAUF

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů