Pátek, 26. dubna 2024

Startuje další vlna podpory třídění odpadu

Startuje další vlna podpory třídění odpadu
Množství odpadu, který vytřídíme, se musí zvýšit. Ročně separuje každý z nás v průměru 27 kilo odpadu. Do dvou let by to mělo být asi o třetinu víc. Obecně platí, že množstí vytříděného odpadu se zvyšuje. Ale nárůst je stále pomalejší. Od konce 90. let jsme rok od roku vytřídili o 37 procent odpadu víc. Loni už byl ale nárůst výrazně menší, jenom o 11 procent.

Z nových zemí Evropské unie jsme na tom dobře. Předstihli jsme dokonce některé stávající členy - především Španělsko a Portugalsko. Ovšem například každý Němec nebo Rakušan vytřídí ročně asi 70 kilo odpadu, to je dvakrát víc než Čech. Průměrná česká domácnost přitom vyprodukuje 150 až 200 kilogramů odpadu.

V naší zemi dnes proto startuje další vlna kampaně na třídění odpadů. Kampaň Barevná odpoledne je určená hlavně dětem, hrami je má naučit třídit odpad. \"Nádoby na třídění mají tři barvy, zelená, žlutá a modrá, takže v tomto duchu se ponesou odpoledne,\" vysvětlila Kateřina Dalešická z Eko-komu. \"Jsou tam maskoti, maxidomino, Tonda-obal, postavička pro děti, která je učí třídit hra na třídění, různá házení na deksu, sešlapávání petlahví na čas, kolo štěstí a tak dále.\" Důležité je, že když začnou třídit děti, rodiče se \"chtě-nechtě\" přidají.

Obecně se množství vytříděného odpadu zvyšuje. Ale mnohem pomaleji, než v minulých letech. Dalešická to vysvětluje na konkrétních číslech. \"Od roku 1999 do roku 2002 v průměru narůstalo množství vytříděného odpadu o 37 procent, kdežto meziroční růst v roce 2003 se zpomalil na 11 procent.\"Teď třídí odpad 62 procent populace. Za dva roky bychom se měli dostat na 75 procent.

Nejčastější výmluvy jsou, že lidé nevědí, kam s odpadem, že na třídění nemají čas a že je to složité. Přitom barevné kontejnery na tříděný odpad jsou dnes takřka na každém rohu. Průměrně je docházková vzdálenost 170 metrů. Na vesnici to lidé mohou mít dál, ale jak nám řekl Zbyněk Kozel z Eko-komu, přesto se v malých obcích třídí víc.\"Je to dáno zřejmě menší anonymitou těch olastí, dke lidé an sebe navzájem vidí a do jsité míry se i sledují.\"

Obce se snaží nalákat obyvatele ke třídění odpadu ekologickými, ale hlavně ekonomickými výhodami. Čím víc vytřídí, tím méně zaplatí za likvidaci komunálního opadu. Například Vápenná na Jesenicku chce do konce měsíce pořídit přes 35 nových barevných kontejnerů na separaci. Plánuje také výstavbu sběrného dvora.

Problém, jak přitáhnout obyvatele ke třídění odpadu, řeší také v Dolanech na Olomoucku. V roce 2000 tam lidé vytřídili 17 procent odpadu. Loni už to bylo jen něco přes 6 procent. Čím je to způsobeno? Vysvětluje starosta Vojtěch Pavlita. \"Je to také tím, že v obci jsme nedocenili to, že je třeba rozšířit počet sběrných míst, takže potom ti občané vzdálenost asi neradi překonávají a hážou nám všechno, o se dá znovu ekonomicky využít do popelnic.\"

Dolany získaly od krajského úřadu grant a nakoupí dalších 10 kontejnerů na separovaný odpad. Také se podle starosty Pavlity osvědčily pytle, do kterých třídí odpad chataři.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů