Pátek, 26. dubna 2024

Po opravě železnice zůstaly v chráněné oblasti skládky

Po opravě železnice zůstaly v chráněné oblasti skládky
Železnice mezi Suchdolem nad Odrou a Ostravou se po nedávných rozsáhlých opravách blyští novotou, ale okolí často připomíná smetiště. Stavebníci po sobě nechali nepořádek, což hodně vadí především pracovníkům Chráněné krajinné oblasti Poodří.
\"Když se firmy přemístily dále k Ostravě, tak jsme se nestačili divit. Tam, kde stály stavební buňky, byla spousta komunálního odpadu. Dělníci asi s odpadky po svačinách naložili poněkud svérázně. Jinde zase ohrožují životní prostředí hromady nastříhaných kabelů nebo suti,\" uvedl vedoucí CHKO Poodří Ivan Bartoš. Jak dodal, z území chráněné oblasti se podařilo většinu nepořádku uklidit.
\"Ale z druhé strany trati ještě zůstává skládek hodně, což mne jako ochránce přírody samozřejmě nenechává klidného,\" dodal Bartoš.

Stěžuje si i agronom

Problémy s lajdáckostí stavebníků nepostihly jen ekology. Například agronom zemědělského podniku Zemspol Palačov Pavel David žehrá na přejíždění stavebních strojů.
\"Při kontrole jsme zjistili, že nákladní vozy bez povolení jezdily po našich loukách. Udělaly v nich hluboké koleje plné bahna,\" uvedl agronom. Nyní musí zemědělci vyježděné brázdy zasypat hlínou a trávu znovu nasadit. \"To ale není nejlevnější. Už tady byl pracovník stavební firmy a snad se na řešení domluvíme,\" doufal David.
Emil Cendelín, pracovník Železničních staveb Brno zodpovědný za úsek druhého železničního koridoru mezi Studénkou a Ostravou, odmítl, že by dělníci odešli bez úklidu.
\"O stížnostech víme. Ještě pracujeme ve Svinově, ale můžete si být jisti, že budeme mít od všech obcí potvrzení o splněných závazcích, tedy i o odstranění případného nepořádku,\" slíbil Cendelín.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů