Pátek, 26. dubna 2024

Nad dotazy čtenářů - poplatky za komunální odpad

Nad dotazy čtenářů - poplatky za komunální odpad
V obci, ve kterém mám trvalé bydliště, byla vydána obecně závazná vyhláška ohledně poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. V této vyhlášce je řečeno, že sazba poplatku činí 2.000,-Kč za jednu až čtyři osoby (tedy pokud užívá nemovitost pouze jedna osoba, tak platí 2.000,-Kč ročně, pokud čtyři osoby, tak platí také celkově 2000,-Kč ročně). V zákoně 565/1990 par. 10b je řečeno, že sazba poplatku může být max. 500 Kč na jednu osobu a rok. Je tato obecní vyhláška v souladu se zákonem? Pakliže ne, jaké kroky mám podniknout, aby byla, eventuelně abych neplatil víc, než vymezuje zákon? Právní formulace \"jedna až čtyři osoby\" se mi nezdá správná.

Dekuji


\"\"
Místní poplatky

Vámi popsaná vyhláška je ve zřejmém rozporu se zákonem o místních poplatcích, neboť počet osob není možné sčítat.
Je proto vhodné dát podle § 124 obecního zřízení podnět příslušnému krajskému úřadu, aby vyzval obec ke zjednání nápravy. Nezjedná-li pak obec nápravu do 30 dnů od doručení výzvy, navrhne krajský úřad Ministerstvu vnitra pozastavení účinnosti této obecně závazné vyhlášky.
Pokud nebude touto cestou zjednána náprava, je možné se proti neoprávněně stanovenému poplatku bránit cestou ústavní stížnosti. Tento postup je však nutné konzultovat s advokátem.

Zdroj: Spotrebitel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů