Pátek, 26. dubna 2024

Lidé ze Staré Vsi se bojí skládky

Lidé ze Staré Vsi se bojí skládky
Stará Ves -lidé ze Staré Vsi na Přerovsku mají strach z místní skládky zvané Pod věží, na kterou je v rámci rekultivace odvážen materiál z přerovské chemičky Precheza.

Přes sto lidí z obce dokonce podepsalo petici, ve které s tímto postupem nesouhlasí. Mají totiž podezření, že na skládku přichází rovněž nebezpečný odpad. Zástupci chemičky i obce však oponují, že na odpadiště z přerovských závodů putuje pouze sádrovec, který není nebezpečný.

\"Nelíbí se nám, že se na skládku vozí odpad, který by mohl kontaminovat okolí. Navíc nám není nikdo z vedení města schopen odpovědět, co vše na ní skončí,\" zlobí se jedna z iniciátorek petice Marie Rozsypalová.

Její slova však odmítá starosta Staré Vsi František Zanáška. \"Skládka se rekultivuje na základě projektu, na který je vydáno stavební povolení. Přerovský městský úřad by přece nedovolil nic, co by bylo nebezpečné nebo ohrožovalo obyvatele obce,\" míní starosta.

Podle vedení Prechezy je na skládku ve Staré Vsi z chemičky odvážen pouze sádrovec.

\"Sádrovec je vedlejší produkt naší výroby, který se používá ve stavebnictví nebo právě na dokončování skládek. Je to látka, která se v přírodě běžně vyskytuje a je nezávadná. Navíc veškerá dokumentace je k dispozici na obecním úřadě,\" uvedl mluvčí Prechezy Milan Šamárek a dodal, že jiné látky přerovská chemička na skládku nevyváží.

To, že sádrovec není nebezpečný, potvrzuje i Richard Pastorek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. \"Sádrovec neboli síran vápenatý je vlastně sádra a ta je neškodná i ve velkém množství,\" uvádí. 

Senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová (NEZ), která se případem skládky ve Staré Vsi rovněž zabývá, naopak tvrdí, že na skládce mohou končit i nebezpečné látky z odkališť.

\"Mám výpovědi několika lidí, kteří například viděli, že jsou do Staré Vsi odváženy rovněž látky z odkališť nebo z komunálního odpadu,\" tvrdí senátorka, která hodlá napsat vedení obce i chemičce dopis, ve kterém se bude dotazovat, zda je tomu tak.

\"Jde jen o to, abychom získali hodnověrný doklad, co na skládku přichází, a aby všechny analýzy byly nezávislé,\" dodává senátorka Seitlová.

Lidé ze Staré Vsi se však zlobí na vedení obce i kvůli tomu, že je o všem dostatečně neinformuje, to je prý také jeden z důvodů vypsání petice, kterou podpořila téměř polovina obce.

\"To není pravda,\" brání se starosta s tím, že na zasedání posledního zastupitelstva pozval odborníky, kteří byli ochotni odpovědět na všechny otázky týkající se skládky.

\"Navíc, přestože petice nesplňuje všechny formální náležitosti, všem, kteří ji podepsali, pošleme veškeré informace s vysvětlením.

Iniciátoři petice se navíc s žádostí o zjištění, zda skládka vyhovuje všem normám, obrátili na Městský úřad v Přerově i Krajský úřad v Olomouci.

\"Chápu, že se lidem nelíbí, že se na skládku vozí produkty z chemičky. Možná to není ani dobrá cesta, jak tuto skládku rekultivovat. Na všecho je však povolení,\" konstatovala Marie Doubková, vedoucí oddělení ochrany přírody na přerovské radnici, které se touto záležitostí zabývalo.

ROMAN HELCL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů