Pátek, 26. dubna 2024

Moravskoslezský kraj chce výrazně omezit skladování odpadů

Moravskoslezský kraj chce výrazně omezit skladování odpadů
Moravskoslezský kraj chce do deseti let snížit podíl odpadů vyvážených na skládky ze současných 84 procent všech produkovaných odpadů na jednu třetinu. Na konferenci Odpady 21 to řekl Pavel Bartoš ze společnosti FITE, která spolupracovala s krajským úřadem na tvorbě plánu odpadového hospodářství.
\"V našem kraji se vytvoří čtvrtina průmyslových odpadů a 30 procent nebezpečných odpadů z celé republiky. Proto je třeba, aby se všichni zainteresování touto situací vážně zabývali,\" řekl Bartoš. Podle něj jsou již nyní, ještě před schválením koncepce krajským zastupitelstvem, dobré signály o vývoji odpadového hospodářství v kraji. \"Snižuje se množství odpadů a řada z nich se dále využívá,\" dodal.
Nejvýraznější snížení produkce odpadů bylo zaznamenáno v průmyslu. \"Odpady snižují efektivitu každého podniku, protože část surovin vstupujících do výroby se nějakým způsobem tratí. Podniky dobře vědí, že čím víc ušetří na odpadovém hospodářství, tím budou úspěšnější,\" řekl Bartoš. Druhým impulzem k dobrému nakládání s odpady je podle něj tlak veřejnosti. \"Dnes už je to součástí image firem,\" podotkl.
Účastníci konference se shodli, že plánování práce s odpady musí být zaměřeno na systémovou činnost. \"Jde hlavně o vazbu na energetické výstupy. Musíme se podívat i na to, jak bude vypadat energetický vývoj v Evropské unii. Když budeme mít přehled o nastolených trendech, můžeme se zapojit s výzkumem a výchovou,\" řekl ředitel Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Miroslav Fabian.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů